Géza
-12 °C
-4 °C

Láthatatlan falakat tervez egy japán feltaláló

2004.06.16. 10:30
A láthatatlan kabát feltalálója olyan eszköz kifejlsztésén dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy az emberek átlássanak a falakon.
Az ablaktalan szobákból kilátást biztosító módszeren dolgozik Susumu Tachi, a viselőjét átlátszóvá tevő kabát feltalálója. "Rövid távú célom, hogy ablak nélküli szobákban létrehozzam a kilátás illúzióját, aztán pedig a falakat szeretném láthatatlanná változtatni."- mondta el a professzor a BBC-nek.

Kattintson a nagyításhoz!
Klikk a képre!
A láthatatlanná tevő kabát úgy működik, hogy a viselő háta mögött látható képet egy számítógép átalakítja, majd egy projektor a kabátra vetíti. A találmány kulcsa a kabát anyagát alkotó, és a rávetített képet valósághűvé tévő fényvisszaverő anyag kifejlesztése volt. Ehhez hasonló anyagból készülnek egyébként a biciklik prizmái, vagy a fényvisszaverő jelzőtáblák is.

Használat és visszaélés

Susumu Tachi találmányát sokféleképpen lehet használni: lehetőséget nyújthat arra, hogy a pilóták a pilótafülke padlóján keresztül láthassák a leszállópályát, vagy a sofőrök átlássanak autóik fémvázán. A kabát katonai célokat is szolgálhat, használata megkönnyítheti az információszerzést, kémkedést. Ezen túl lehetőséget nyújthat bűntettek leplezésére is, rendkívül nehézzé tehetné például egy tolvaj felfedezését, ha az ellopott tárgyak egyszerűen eltűnnének a kabát alatt.

Tachi professzor 1977 óta dolgozik a tárgyakat láthatatlanná tevő berendezésen. "Nehéz volt valóra váltani, az elképzelést. A berendezés először egyáltalán nem működött, majd amikor végre igen, akkor a kivetített kép nem tűnt valóságosnak. Keményen dolgoztunk, az álmainkat valóra váltó, különleges fényvisszaverő anyag feltalálásán" - nyilatkozta.