Márk
13 °C
28 °C

Műhold pásztázza az ausztrál legelőket

2001.06.23. 12:06
Az ausztrál farmerek a jövőben az interneten keresztül figyelhetik a szántóföldjeiket. A canberrai CSIRO kutatóintézet munkatársai kifejlesztettek egy ellenőrző rendszert, amely a műholdfelvételeket klímaadatokkal kombinálja. A rendszert jelenleg Ausztrália több szövetségi államában is tesztelik.
Az új rendszer célja, hogy javítsák a termőföldek és legelők körüli munkák, például a trágyázás, a termények és takarmányok betakarításának hatékonyságát. Az adatok alapján javulhat a vetésforgó hatékonysága és a legelők kihasználtsága.

A canberrai Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kutatói Pasture Management Tools nevet viselő ellenőrző rendszerhez egy olyan NOAA időjárási műhold felvételeit használják, amely minden nap "szkenneli" az érintett régióban a Föld felszínét. A több spektrumban dolgozó szenzorok 1 x 1 kilométeres felbontással készült felvételeket biztosítanak.

Műholdas terméshozam-analízis

A műholdadatokból a CSIRO kutatói meghatározzák a vegetáció jellemző tulajdonságait, és a legelők aktuális állapotát. Az időjárási és klímaadatokkal összevetve végül meghatározzák a füves területek növényzetének növekedési sebességét. A farmerek könnyen átlátható ábrák segítségével megismerhetik a körzetükben a fű átlagos növekedési sebességét, ha felkeresik a CSIRO 'legelőgyarapodási' weboldalát. Augusztustól a tervek szerint az Agriculture Western Australia (AgWest) mezőgazdasági ügynökség oldalain is megtalálhatóak lesznek a térképek. Az adatokat hetente fogják frissíteni.

A jelenleg tesztfázisában működő program máris szolgált eredményekkel: a legelők használatát biztonsággal lehetett fokozni, és nőtt a hektáronkénti hozam is - számolt be tapasztalatairól egy gyapottermelő.

És ez még csak a kezdet. A javított műholdas eljárás révén a farmerek jövőre már a különböző talajtípusok függvényében megjeleníthetik minden egyes legelőjükön a biomassza mennyiségét és a talaj típusának függvényében a fű növekedési rátáját.

Más ágazatok, például a bankok, befektetők és agrárvállalatok is hasznát vehetik az eljárásnak. A rendszer nagy segítséget nyújt a hozamok tervezésében, földek felértékelésében és biztosítási kérdésekben.