Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kínfegyvert fejleszt az Egyesült Államok

2005.03.03. 11:29
Az amerikai hadsereg olyan fegyver kifejlesztését pénzeli, amely akár két kilométer távolságból is képes fizikai sérülés nélkül pokoli kínokat okozni ellenszegülő személyeknek. A kutatók azonban haragosak, amiért kollégáik kínzóeszközök fejlesztésében vesznek részt.

"Mély aggodalommal töltenek el a fejlesztés etikai vonatkozásai - mondja Andrew Rice a londoni Chelsea és Westminster kórház fájdalomcsillapítókért felelős szakértője a New Scientistnek - Ha a súlyos fájdalom mint elrettentő intézkedés igazolható is, amiben én nem hiszek, nem ismerik hosszú távú fizikai és pszichológiai hatásait."

Lebénította az állatot

A fegyverfejlesztés az amerikai információszabadsági törvény keretében került nyilvánosságra. Részleteit egy hamburgi és texasi székhelyű szervezet, a biológiai fegyverfejlesztésekkel foglalkozó a Sunshine Project közölte.

Az egyik dokumentum, egy kutatási szerződés a haditengerészeti fejlesztések irodája és a Florida egyetem között. A címe: "Lézer indukálta plazmák elektromagnetikus pulzusainak érzékszervi hatásai".

Ez az úgynevezett Pulzáló Energialövedékről (PEP) szól, amely egy olyan lézerimpulzus, ami plazmává robban, amikor valami szilárdba (például ellenszegülőbe) ütközik. A fegyver, amelyet várhatóan 2007-ben rendszeresítenek, gyakorlatilag ledönti a lábukról a lázadozókat.

Az amerikai haditengerészeti kutatótestület 2003-as nem-halálos fegyverekkel kapcsolatos kutatásokat értékelő jelentése szerint a PEP fájdalmat és ideiglenes bénulást okozott a kísérleti állatoknak. Ez valószínűleg a plazmából származó elektromágneses impulzus hatása az idegekre.

Maximalizált fájdalom

Az új kutatás, amelyet júliusig folytatnak a Central Florida és Orlando egyetemek szakembereivel, a hatás optimalizálását célozza. A cél egy olyan impulzus generálása, amely fájdalmat okoz, anélkül hogy szénné égetné a célpontot.

A komoly cenzúra után kiadott szerződés szerint a kutatóknak maximális fájdalom okozására kell optimalizálniuk az impulzust. Előbbiek laboratóriumban tenyésztett szöveteken végzett kísérletekkel határozzák meg, hogy mennyi fájdalmat okozhatnak anélkül, hogy az alany életét veszítené.

A New Scientist megkeresett két szakembert, akik részt vesznek a kutatásban. Martin Richardson lézerfizikus nem kívánt nyilatkozni. Brian Cooper, a fogászati fájdalmak floridai szakértője közölte, hogy semmi érdekeset nem tud közölni, csak háttérinformációkat biztosított a kutatáshoz.

A University College London fájdalomkutatója John Wood szerint a programot le kellene állítani, mivel eredményét kínzásra használhatják és ezt a kutatók is tudják.

Wood kollégája Amanda Williams, klinikai pszichológus szerint a lézerimpulzus áldozatai hosszú távú károsodást szenvedhetnek, mivel a laboratóriumi szöveteken folytatott kísérletek nem alkalmasak a biztonságos méretű plazmarobbanás megállapítására.