Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kipusztulhatnak a magyarországi fecskék

2007.05.15. 14:00
Vészesen csökken a magyarországi fecskék száma, a globális felmelegedés okozta szárazság és a szélsőséges időjárási jelenségek miatt. A Tiszánál felére csökkent a fészkelő állomány.

A Tiszán a felére csökkent a hazatért, és most fészkelő partifecskék száma, írja az Inforádió.hu. Szép Tibor, a Magyar Madártani Egyesület partifecske-védelmi programvezetője az Indexnek elmondta, 29 éve végeznek önkéntesek bevonásával kutatásokat a Felső-Tisza vidékén, ami Közép-Európa legintenzívebb partifecske-élőhelye.

Egyre kevesebb természetes élőhely

"Tíz-húszezer pár partifecske él a Tiszán és a Dráva bizonyos részein. A faj számára a folyóparti leszakadó falak jelentik a természetes élőhelyet. Ilyen területből egyre kevesebb van, ilyenkor a fecske például homokbányákba költözik. Tőlünk nyugatabbra a folyószabályozások miatt megszűntek a természetes parti élőhelyek, a homokbányák időjárása pedig kedvezőtlen, szeles. A homokbányákban folyamatosan csökken a fecskék száma, a Tiszánál pedig stagnál" - fogalmazott.


Partifecske (forrás: MME)

A hazai madárállomány jelentős hányada vonulómadár, valamennyire nagy hatással van a globális felmelegedés. A telente Afrikába vonuló 100 füstifecske közül 30-40 odaveszik a hatezer-tízezer kilométeres úton.

"Számtalan helyszínhez kell igazodniuk, átrepülik a Szaharát, ahol egyre nagyobb a szárazság. Mindez rontja a túlélési esélyeiket. Itthon pedig főként a váratlan időjárási események tizedelik a populációt. Tavaly júniusban például több ezer fióka pusztult el a 10-12 fokos átlaghőmérsékletű napok idején. Az élőhelyek csökkenése mellett a másik nagy fenyegetést tehát az jelenti, hogy a tartós szárazság és a hideg miatt egyre kevesebb a fecskék táplálékául szolgáló rovar" - mondta az ornitológus.

Egyre kevesebb táplálék

Kispál és a Borz : Csillag vagy fecske

Végül is mindegy is
Tudtam, hogy nem is jössz
Este csillag voltál
Nappal meg fecske

Minden föld bevetve
Minden nő rendbe
Na ezt hagyom itt neked
Te csillag vagy fecske!

A városokban élő molnárfecske, illetve a vidéken vagy kertvárosokban található füstifecske ugyanúgy a táplálékcsökkenés veszélyeivel néz szembe, mint parti fajtársai. "A házaknál például egyre kevesebb a háziállat, pedig a füstifecske gyakran disznóólakba, lóistállókba költözött, ahol a legyek kiváló táplálékot jelentettek számára. Most ebből is kevesebb van" - magyarázta Szép Tibor, aki szerint a populációcsökkenés nem csupán a fecskékre, hanem a gólyákra, poszátákra, légykapókra és cinegékre is vonatkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!