Olivér
5 °C
8 °C

Repülővel mentenék az éhező fecskéket

Több ezer magyarországi fecskét próbálnak megmenteni, mert a madarak a szokatlan hidegben nem találnak táplálékot. Annyira legyengültek, hogy mesterségesen kell táplálni őket. Az afrikai telelőhely messze van, repülővel vinnék a madarakat legalább félútig.

150 legyengült fecskét etetnek jelenleg a Hortobágyi Madárkórházban, mert a madarak saját erejükből nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak eleséghez. Emiatt sok fecske nem is tud elrepülni időben telelőhelyére. zömmel Etiópiába. A természetvédők ezért azt tervezik, hogy a MALÉV gépeinek segítségével elrepítik a fecskéket melegebb vidékekre, valószínűleg Tunéziába vagy Törökországba. A repülőgépes szállítással ezer-ezerkétszáz fecskét tudnánk megmenteni - közölte Déri János a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

Pontos adat nincs, de a természetvédők becslése szerint az országban több ezer füsti- és molnárfecske halálát okozza a szokatlan szeptemberi hideg. A hét elején például Fenékpusztán is mentették a fecskéket: összesen 1100 madarat láttak el kedden és szerdán, közülük 200 pusztult el. A felerősödött fecskéket csütörtökön engedték el a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásról.

A hirtelen jött szeptemberi lehűlés és a komoly esőzések miatt a madarak teljesen kimerültek, eláztak és nem találnak táplálékot, mert apró repülő rovarokkal táplálkoznak, amelyek viszont ilyen időjárás esetén nem jönnek elő. A fecskékhez hasonló aprótestű madaraknak nagyon kis százaléka éli meg az ivarérettségi kort.

"Több hívás érkezett az elmúlt napokban az Magyar Madártani Egyesület (MME) központi irodájába arról, hogy tömegesen keresnek búvóhelyet a fecskék - és sajnos tömegével pusztulnak el", fogalmaz az MME sajtóközleménye. Az Egyesülethez érkezett bejelentések szerint fecskék tömegével szállnak az utak mellé, hogy a beton mellett próbáljanak melegedni, nagyobb épületek szellőzőiben, erkélyein keresnek menedéket, sok esetben nekirepülnek az üvegablakoknak, beszorulnak a szellőzőrendszerbe. Már eddig is igen nagy számban pusztultak el. A MME azt tanácsolja, hogy a legyengült madarat egy dobozba kell helyezni, és ott kell táplálni, amíg el nem áll az eső. Főtt tojással kikevert túró vagy macskaeledel, lisztkukac a megfelelő táplálék, amíg nincs lehetőségük az eső elől elbúvó rovarok vadászatára.

Nemcsak a mostani hideg veszélyes, hanem hosszabb távon a kílmaváltozás is nagy hatással lesz a Szaharán túlra vonuló madárfajokra. "Ezek a madarak úgy vonulnak, hogy több száz kilométer repülés után megpihennek, nádasokban éjszakáznak, esznek és felhalmozzák a következő szakasz megtételéhez szükséges zsírt. Ha ezek a helyek eltűnnek, a vonuló madarak akár fele elpusztulhat az úton", mondta az Indexnek Nagy Károly, a Magyar Madártani Egyesület monitoringközpontjának munkatársa.

A füsti és a molnárfecske településeken, a parti pedig homokos partfalakban fészkel. Mindháromra nagy veszélyt jelentenek az emberek is, az ereszek alatti fészkeket például előszeretettel verik le, ha zavarja őket a fecskeürülék. Erre jelent megoldást a madarászok között csak fecskepelenkának nevezett egyszerű megoldás. Ez a fészek alá erősített deszka, vagy alumíniumlap is lehet, ami hatékonyan felfogja a madárszart.

Az ember pusztítja a fecskét

Így néznek ki a partifecskék

A környezet pusztítja a fecskét

A partifecskék esetében a homokfalak állapota is fontos. Főként a Felső-Tisza és a Maros mentén magas homokfalakba vájt lyukakban fészkelnek, ahol az esőzéseket követő áradások jelentenek veszélyt. 2006-ban például épp a költési időszakban érkezett a zöldár, ami teljes egészében elpusztította a húszezer páros tiszai partifecske állomány fészkeit. A homokbányák tulajdonosai azonban gyakran nem figyelnek rájuk, és bár bűncselekmény a költési időben kitermelni a homokot, mégis gyakran előfordul. "Az is gyakori, hogy a homokbányákban illegális szemétlerakókat működtetnek, így a madarak nem férnek hozzá a fészkeikhez, de gyakran jó kapcsolatot tudunk kialakítani a tulajdonosokkal, akik a fészkelési időn kívül bontják a homokot, és amikor itt vannak a fecskék, akkor békén hagyjak őket", fogalmaz Nagy Károly.

Partifecskék a homokfalon

A monitoringközpont felmérései szerint a füstifecskék száma 1999 és 2007 között szignifikánsan, évente átlagosan hat százalékkal csökkent. A másik két faj száma is évről évre kevesebb. "Régebben a madarászokat csak a ritka madarak érdekelték, őket figyelték szívesebben, a védelmi programok is főként rájuk irányultak. Közép-Európában újdonság volt, hogy 1998-ban elkezdtük figyelni a gyakori madarakat", mondta az ornitológus.

Az Európai Madárszámlálási Tanács standardjainak megfelelően figyelik a fecskéket, az összes magyarországi élőhelyből (erdők, mezőgazdasági és lakott területek) vett reprezentatív minta alapján. "Ezer magyarországi mintaterületen dolgoznak önkénteseink. Az egyszerű madármegfigyelésnél részletesebb módszereket használnak: véletlenszerűen sorsolt két és fél kilométerszer két és fél kilométeres négyzetekben vizsgálódnak. Tavasszal kétszer, télen egyszer öt-öt percig állnak a kijelölt megfigyelési pontokon és feljegyzik az észlelt madarak számát és élőhelyeik típusát", magyarázta munkamódszerüket Nagy Károly.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?