Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Elkészült a világ legfeketébb anyaga

2008.01.16. 15:10
A világ legsötétebb anyagához képest a fekete festékek már-már szürkének mondhatók: amíg a csúcstartó a fénynek csupán 0,045 százalékát veri vissza, addig a fesétkek akár öt-tíz százalékot is.

A feketeség viszonyítási alapja az Egyesült Államokban jelenleg egy szénalapú anyag, amelyet a National Institute of Standards and Technology használ. Az új anyag azonban ennél harmincszor sötétebb, állítják a houstoni Rice Egyetem kutatói. Összetételét tekintve ez is szénalapú anyag, apró széncsövecskékből épül fel, ezek átmérője négyszázszor kisebb egy hajszál átmérőjénél. Szinte az összes fényt elnyeli, ezzel megközelíti az ideális fekete anyagot. Az ugyanis elméletileg a fény minden színét foglyul ejti, semmit nem ver belőle vissza.

Az új legfeketébb anyag a fény mindössze 0,045 százalékát veri vissza. A világcsúcstartó eddig egy nikkel-foszfor ötvözet volt, de az új anyag még ennél is háromszor sötétebb. Összehasonlításként: az átlagos fekete festékek fényvisszaverése 5 és 10 százalék között van. Bár a kutatók pályáznak arra is, hogy bejussanak a Guinness-rekordok közé legsötétebb anyagukkal, munkájuk ennél jóval messzebbre vezet.

Energianyelő

A fekete anyagot hasznosíthatják a napenergia átalakításában, hiszen minden fényt összegyűjt, megtart, amely belép a felszínén. Ugyanakkor az infravörös érzékelésben és a csillagászati megfigyelésekben is alkalmazható sötétsége.

Pulickel Ajayan, a kutatócsoport vezetője szerint az elért feketeségnek három oka van. A nanocsövek anyaga, a szén, önmagában jó fényelnyelő. Másrészt a nanocsövek a végükön állnak, kötegekben egymás mellett, mint fűszálak a mezőn, ez is befelé tereli a fényt. Ráadásul a csövecskék felszínét is érdessé alakították, hogy ezzel is csökkentsék a fény visszaverődésének esélyét.

Kifejlesztői eddig a látható fény tartományában tesztelték az anyagot, most tervezik az infravörös, ultraibolya és más hullámhosszú (pl. a kommunikációs rendszerek által használt) rezgések elnyelődésének vizsgálatát.