Emőke
-4 °C
9 °C

13 milliárd éves gammakitörés

2005.09.14. 10:15
Olasz tudósoknak sikerült megfigyelniük, ahogy egy közel 13 milliárd fényévre található csillag összeroskad.

Csillagászoknak a napokban sikerült észlelniük az eddig feljegyzett legtávolabbi gammasugár-robbanást, írta meg a Washington Post. Az eseményre akkor került sor, amikor a világegyetem még csak 900 millió éves volt, tehát közel 13 milliárd évvel ezelőtt. Egy ilyen kitörés akkor tapasztalható, amikor egy óriási csillag összeroskad, és fekete lyuk lesz belőle.

Leszámítva

Ezek a legnagyobb sugárzással járó események az univerzumban, leszámítva az ősrobbanást. A kutatókat azért hozzák izgalomba a gammasugár-kitörések, mert segítenek megismerni, hogy milyen volt az univerzum a korai szakaszban.

Egy csapatnyi olasz csillagász az ESO teleszkópjával (Very Large Telescope) vizsgálta a robbanást, és arra jutottak, hogy az esemény 12,7 milliárd évvel ezelőtt történt. A csapat egyik tagja, Guido Chincarini elmondta, hogy ez volt a legfényesebb gammasugár-kitörés, amit valaha megfigyeltek. A folyamat pár perce háromszázszor több energiát emésztett fel, mint amennyit a Nap tüzel el következő tízmilliárd évben.

A robbanást szeptember ötödikén látták először, a Palomar Robotic 60 colos teleszkópjával, ami technikai korlátjai miatt már nem látta az esemény utózöngéjét. A vizsgálódást végül az ESO teleszkópjával fejezték be.