Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyarországon gyorsabb a globális felmelegedés

2005.11.23. 12:27
A globális felmelegedés jelensége Magyarországon erősebben érzékelhető a világátlagnál - mondta Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az MTI-nek A klímakutatás enciklopédiája című könyv szerdai sajtóbemutatóján Budapesten.

"Míg az elmúlt 100 évben a Földön az átlaghőmérséklet 0,7 Celsius fokkal emelkedett, addig Magyarországon 1 fokkal lett melegebb" - jelezte Dunkel Zoltán. Hozzátette, hogy különböző igen eltérő adatokat tartalmazó tudományos forgatókönyvek alapján az elkövetkező 100 évben 1,5-8 Celsius fokkal nőhet az átlaghőmérséklet.

Az elmúlt 100 év tapasztalata alapján Magyarországon ennél is jobban emelkedhet az átlaghőmérséklet - vélekedett.

Az elnök rámutatott, hogy az átlagosnál erősebb magyarországi klímaváltozás nem feltétlen jelent nagyobb fenyegetettséget is. Példaként említette, hogy egyes forgatókönyvek szerint a térképen a melegzónák terjedése nem szárazabb éghajlattal, hanem éppen hogy csapadékosabb klímával jár, ez pedig a mezőgazdaság számára akár előnyös is lehet.

A klímakutatás enciklopédiája című könyv a Jószöveg Műhely Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon. Fóti Péter, a kiadó ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az ausztrál tudósok által írt mű az éghajlatot befolyásoló összes tényezőt felölelve mutatja be a klímaváltozás jelenségét.

Az elmúlt időszak legjelentősebb klimatikus eseményeit fotókkal is illusztráló könyv elsősorban a nagyközönségnek szól, de tényanyagával a tudósoknak is hasznos lehet - tette hozzá Fóti Péter.