Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vörös fényív a Föld légkörében

2003.01.24. 17:36
Ismertetlen vörös fényívet fedeztek fel a Föld légkörében a Columbia amerikai űrhajó asztronautái. A hatalmas izzó, vízszintes vonal Afrika felett jelent meg, a Föld görbületével párhuzamosan, több száz kilométer hosszan.
A jelenséget viharokról készített videofelvételeken rögzítették - mondta Joav Jair, a Columbia űrhajón végzett izraeli kísérletek koordinátora csütörtökön Cap Canaveralban, az amerikai űrhajózási központ székhelyén.

Ez valami új?

"Két nappal ezelőtt Afrika felett szokatlan kép tárult elénk. Hatalmas izzó, vízszintes vonalat láttunk, amelyet egy alatta lévő villámlás világosított meg" - idézi a beszámolót a Reuters. Mint az izraeli koordinátor elmondta, a fényív a Föld görbületével párhuzamosan, több száz kilométerre terjedt ki.

"Az volt a benyomásunk, hogy valami újat láthattunk" - fűzte hozzá Jair. A szakemberek feltételezése szerint a fényív valószínűleg nitrogénből áll. További vizsgálatokkal akarják tisztázni, hogy nem a viharokkal összefüggésben megfigyelt, már ismert fényjelenségek egyik formájáról van-e szó. Ez a vizsgálat több hétig fog tartani. Az ebben a légköri rétegben zajló folyamatok pontos ismerete különösen nagy jelentőségű a légi közlekedés és az űrhajózás szempontjából.

A Columbia amerikai űrsikló idén január 16-án indult 16 napos küldetésére. Legénységének hét tagja között van Ilan Ramon, Izrael első asztronautája is.