Valér
2 °C
8 °C

Olcsón vág a napfényszike

2003.07.31. 11:59
Izraeli sebészek nem fémszikék vagy lézeres vágóeszközök, hanem koncentrált napfény segítségével műtöttek meg egy patkányt. Az eljárást néhány évvel ezelőtt csirkéből kivett mellhúson és májon már kipróbálták, de ez volt az első élő állaton végzett kísérlet.
A patkánymájon elvégzett beavatkozásnak két előnye van a lézeres operációval szemben: sokkal olcsóbb, és semmiképpen sem károsíthatja az orvosok látását. A technikának mindössze egyetlen - amúgy igen komoly - hátulütője van: a működéséhez folyamatos, erős napfény szükséges. Emiatt valószínűleg a magyarországi kórházakban aligha fogják alkalmazni.

Parabolával koncentrálnak

"A napfényes sebészeti eljárást kizárólag teljesen tiszta égbolt alatt, erős napfényben lehet alkalmazni, ám a legfőbb vonzereje abban rejlik, hogy sokkal olcsóbb a hagyományos lézeres-száloptikás kezeléseknél" - írták a Nature hasábjain a Ben-Gurion Egyetem munkatársai.

Egy lézeres eszköz több mint százezer dollárba kerül, a napfénykoncentrátort azonban mindössze ezer dollárból készítette el Jeffrey Gordon és Daniel Feuermann. Egy parabolatükör gyűjti össze a napfényt, amelyet egy távolabb elhelyezett száloptikás rendszerbe juttat. A szerkezet tizenötezerszeresére növeli a napfény erejét.

Rakétavédelem és gyógyítás

A kísérletben két egészséges nőstény patkánynak érzéstelenítőt adtak be, majd szikével felvágták az állatok bőrét, hogy hozzáférjenek a májukhoz. Ez után egy 2,5 wattos fénysugárral két helyen bevágták az állatok máját, majd összevarrták a sebeket. Az állatok miután felébredtek, láthatóan jól érezték magukat, a műtétnek nem volt káros következménye. Később, a patkányok elaltatása után a boncolásakor kiderült, hogy a napfénnyel végzett sebészeti beavatkozásnak ugyanolyan hatása van, mint a lézeresnek.

A napenergia kutatásával foglalkozó Yogi Goswami, a Floridai Egyetem munkatársa biztatónak találta az izraeli kutatók eredményeit. Yogi a Wirednek elmondta: a NASA munkatársai és más izraeli kutatók is foglalkoznak a koncentrált napenergia hasznosításával, de ők egyfajta rakétavédelmi rendszeren dolgoznak.