Donát
-3 °C
10 °C

Fagyasztás, villámgyorsan

2007.03.20. 10:00
Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy egy nanoszekundum alatt is meg lehet fagyasztani a vizet, viszont ennek a jégnek semmi köze ahhoz, amit ismerünk.

Az amerikai kormány tudósai kifejlesztettek egy eljárást, melynek segítségével nanoszekundumok alatt jéggé lehet fagyasztani a vizet. Az Albuquerque-ben található Sandia National Laboratory kutatói beismerték azt is, hogy ez a jég melegebb volt, mint a felforrt víz.

Furcsa víz

"Három ismert állapota van a víznek: a hideg jég, a szobahőmérsékletű folyékony, illetve a forró gőz, de a víz ennél sokkal változatosabb, a hőmérséklet és a halmazállapot nem feltétlenül függ össze", mondta Daniel Dolan, a kutatás vezetője.

"Ha növeljük a nyomást, a folyadék melegedni kezd. De ha extrém nyomásnak tesszük ki, sokkal könnyebb lesz a víz számára a jeges halmazállapotot felvenni, mint folyékonynak maradni", ismertette az eredményeket Dolan.

A kísérletben a víz térfogata fagyás közben hirtelen lecsökkent, ami megfelel a legtöbb fagyási folyamat közben tapasztalható változásnak. A kutatók megjegyezték, hogy csak a hagyományos jégnek nagyobb a térfogata, mint a víznek, ezen kívül még legalább 11 különböző formája van a fagyásnak, nyomástól és hőmérséklettől függően. "A dolog működik, és ez az alapkutatás nagyban segít majd abban, hogy megértsük az anyag természetét extrém körülmények között", lelkesedett Dolan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!