Fagyasztás, villámgyorsan

2007.03.20. 10:00
Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy egy nanoszekundum alatt is meg lehet fagyasztani a vizet, viszont ennek a jégnek semmi köze ahhoz, amit ismerünk.

Az amerikai kormány tudósai kifejlesztettek egy eljárást, melynek segítségével nanoszekundumok alatt jéggé lehet fagyasztani a vizet. Az Albuquerque-ben található Sandia National Laboratory kutatói beismerték azt is, hogy ez a jég melegebb volt, mint a felforrt víz.

Furcsa víz

"Három ismert állapota van a víznek: a hideg jég, a szobahőmérsékletű folyékony, illetve a forró gőz, de a víz ennél sokkal változatosabb, a hőmérséklet és a halmazállapot nem feltétlenül függ össze", mondta Daniel Dolan, a kutatás vezetője.

"Ha növeljük a nyomást, a folyadék melegedni kezd. De ha extrém nyomásnak tesszük ki, sokkal könnyebb lesz a víz számára a jeges halmazállapotot felvenni, mint folyékonynak maradni", ismertette az eredményeket Dolan.

A kísérletben a víz térfogata fagyás közben hirtelen lecsökkent, ami megfelel a legtöbb fagyási folyamat közben tapasztalható változásnak. A kutatók megjegyezték, hogy csak a hagyományos jégnek nagyobb a térfogata, mint a víznek, ezen kívül még legalább 11 különböző formája van a fagyásnak, nyomástól és hőmérséklettől függően. "A dolog működik, és ez az alapkutatás nagyban segít majd abban, hogy megértsük az anyag természetét extrém körülmények között", lelkesedett Dolan.  • Tippek
  • Lakáshitel