Szilárda
-4 °C
3 °C

Reaktorépítés miatt lemond a finn környezetvédelmi miniszter

2002.05.27. 11:04
Hétfőn lemond a finn környezetvédelmi miniszter, miután a parlament pénteken megszavazta egy új atomerőmű építését, a Zöld Párt pedig kilép a kormánykoalícióból. Az ország ötödik reaktorát 2010-ben helyezhetik üzembe, amennyiben a jövőre megválasztandó kormány engedélyt ad a TVO áramszolgáltatónak az építésre.
A finn parlament pénteken éles vita után megszavazta egy ötödik atomreaktor építését. A 200 képviselő közül 107 szavazott az erőmű mellett, 92 pedig ellene; a házelnök nem volt szavazásra jogosult. A parlament döntése után a jövőre megválasztandó új kormány adhat engedélyt a Teollisuuden Voima Oy (TVO) áramszolgáltatónak az erőmű felépítésére. A cég arra számít, hogy 2010-ben már beindulhat a 2,5 milliárd eurós költséggel építendő új erőmű.

Kilépnek a koalícióból

A kérdésben a képviselők egyéni véleményük szerint szavazhattak. Az ügy szinte valamennyi pártot megosztotta, egyedül a tizenegy mandátummal rendelkező zöldek ellenezték egyhangúlag az erőművet. A Zöld Párt vasárnap bejelentette: kilép az ötpárti kormánykoalícióból, miniszterük, Satu Hassi pedig lemond a környezetvédelmi posztról. A koalíciónak így 130 parlamenti széke marad, Paavo Lipponen miniszterelnök szerint várhatóan a héten beiktathatják az új környezetvédelmi minisztert.

Éles vita

A pénteki szavazást csütörtökön éjszakába húzódó, éles vita előzte meg. Az ország ötödik erőműépítésének támogatói szerint a nukleáris energiára való áttérés segítené a széndioxidkibocsátás csökkentését. Az ellenzők szerint túlságosan nagy az atombalesetek kockázata. Véleményük szerint nem csökkenne jelentősen a széndioxidkibocsátás, mivel a nukleáris energiával termelt áram annyira olcsó lenne, hogy nem érné meg áttérni alternatív energiaforrásokra. Az ellenzők szerint Finnország döntése ellentétes a nemzetközi trendekkel, és akár nemzetközi bojkott is indulhat az ország ellen.

Külföldi áram

Finnországnak két atomerőműve működik, mindegyik két-két reaktorral. Az olkiluotói 250 kilométerre, a loviisai 90 kilométerre fekszik Helsinkitől. Az új reaktort várhatóan valamelyik régi mellé építik. Az ország áramának 28 százalékát adják az erőművek, 70 százalékát pedig külföldről veszik. Az új reaktor építésével 35 százalékra emelkedhet a nukleáris eredetű energia hányada, ez Paavo Lipponen miniszterelnök szerint a diverzitás szükséges mértéke.

1991 óta ez az első eset, hogy Nyugat-Európában új erőmű építésére voksolnak, akkor a francia kormány engedélyezte egy új reaktor építését. A világ áramszükségletének 17 százalékát atomerőművek termelik. Franciaország, Svédország és Belgium áramellátásának több mint felét atomerőművek adják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!