Edina
-12 °C
-3 °C

Magyar érmek sokasága a fizikai diákolimpián

2005.07.12. 19:44
Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyar középiskolások Salamancában, ahol ma fejeződött be a fizikai diákolimpia. Az abszolút első helyet egy radnótis diák szerezte meg.

Kiválóan szerepeltek a magyar fiatalok a Spanyolországban rendezett fizikai diákolimpián. A magyar gimnazisták egy abszolút első helyet, valamint két arany- és két bronzérmet szereztek a Salamancában kedden befejeződött 36. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián.

A tíznapos versenyen Halász Gábor, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola diákja (tanára: Honyek Gyula) egy tajvani diákkal együtt abszolút első lett, a lehetséges 50 pontból 49,5-et szerzett. Aranyérmet kapott még Kómár Péter és Kiss Péter (Budapest), bronzérmet pedig Gyenis András (Veszprém) és Varjas Dániel (Dunaújváros).

Vankó Péter csapatvezető, felkészítő tanár elmondta, a több mint hetven résztvevő ország között a magyar csapat az éremlistán az ötödik lett Tajvan, Kína, Oroszország és Románia mögött.

A magyarok hagyományosan jól szerepelnek a természettudományos nemzetközi megmérettetéseken: a tavalyi athéni matematikai diákolimpián például két aranyérmet, három ezüstérmet és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat.