Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Fizikai Nobel-díj kvantummechanikai felfedezésekért

2001.10.09. 15:10
Két amerikai és egy német kutató kapta a fizikai Nobel-díjat, a kvantummechanika terén elért eredményeikért, jelentették be kedden. A díjat Eric A. Cornell, Carl E. Wieman és Wolfgang Ketterle kapta az alkáli atomokból álló hígított gázokban létrehozott Bose-Einstein-kondenzáció előállításával és a kondenzátumok tulajdonságairól szóló alaptanulmányaikért.
A három kutató az anyag korábban csak elméletben ismert új állapota, az úgynevezett Bose-Einstein-kondenzáció létrehozásáért és vizsgálatáért kapta a díjat. A jelenséget Albert Einstein már 1924-ben megjósolta: az indiai S. N. Bose kutatásai alapján arra következtetett, hogy amikor adott mennyiségű részecske megfelelően közel kerül egymáshoz, és megfelelően lassan mozog, akkor közösen kerülnek a legalacsonyabb energiájú állapotba, és bekövetkezik a manapság Bose-Einstein kondenzációnak nevezett folyamat. A kutatók hetven éven át próbálkoztak ennek az állapotnak az előállításával, mígnem 1995-ben Cornell, Wieman és Ketterle sikerrel járt.

Az ábrán a rubídiumban létrejövő Bose-Einstein kondenzáció látható. Baloldalt a háló az atomok jobbára egyenletes eloszlását jelzi, a középső és jobboldali képen látható csúcsok magas atomkoncentrációt jeleznek.

A kutatók alkáli atomokból álló gázokban érték el a Bose-Einstein kondenzáció különlegesen tiszta megjelenését. Korábban bonyolultabb rendszerekben már megfigyelték a jelenséget, melynek tulajdonságait azonban nem lehetett ilyen jól vizsgálni, mivel más tényezők befolyásolták hatását. Így például szupravezetőkben a páros elektronok kondenzációjaként megjelenő ellenállásvesztést és a folyadékok belső súrlódásának eltűnését jelentő szuprafluiditást is megfigyelték már, melyekhez szintén alacsony hőmérsékletre van szükség. Ezeken a területeken elért eredményeket korábban több Nobel-díjjal is díjazták.

A 39 éves Eric A. Cornell a Colorado szövetségi állambeli NIST (Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet) kutatója és az ugyancsak coloradói Boulder egyetemének tanára. Carl E. Wieman, aki 50 éves, ugyancsak a boulderi egyetem fizikaprofesszora. Wolfgang Ketterle 43 éves, heidelbergi születésű német állampolgár, aki az Egyesült Államokban él, a MIT (Massachusettsi Technológiai Intézet) professzora.