Félmillió éves gyapjas orrszarvút találtak

2008.11.13. 07:47
Meglepően régi az a gyapjas orrszarvú, aminek koponyáját most rekonstruálták német régészek. Ezek alapján félmillió éve hidegebb volt Európa, mint eddig gondolták.

Német régészek egy csoportja rekonstruálta egy gyapjas orrszarvú koponyáját, amely Türingiában élt 460 ezer évvel ezelőtt, vagyis ezek az állatok már sokkal korábban bevándoroltak Ázsiából Európába, mint azt korábban feltételezték.

A Coelodonta tologoijensis vagy más néven gyapjas orrszarvú koponyáját egy száz évvel ezelőtt megtalált, tizenkét éves rinocérosz 50 darab koponyacsontjából kiindulva rekonstruálták.

Európa legrégebbi orrszarvúmaradványairól van szó - közölte Ralf Dietrich Kahlke, a weimari székhelyű Senckenberg Kutatóintézet tudósa.

Az állat 1700 kilót nyomhatott, két hatalmas szarva volt az orra fölött, afrikai leszármazottjához, a jelenleg élő orrszarvúhoz hasonlóan, és testét sűrű, hosszú szőr borította, amellyel élőhelyének jeges klímájához alkalmazkodott.

Az a tény, hogy az állat 460 ezer éves, azt mutatja, hogy Európában akkoriban dermesztően hideg volt, és kevés csapadék hullott, mivel ez a faj olyan területeken élt, amelyekre ilyen körülmények jellemzők.

Mostanáig úgy gondolták, az orrszarvú negyvenezer évvel ezelőtt élt Európában.  • Tippek
  • Lakáshitel