Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Erőszakos férj a polip

2008.04.03. 12:10
Ha a polip kiválasztotta párját, egy életen át kitart mellette. Igaz, ez nem jelent túl sokat, mert szaporodás után egy hónappal megdöglik.

Amerikai tengerbiológusok a természetes környezetükben élő polipok nemi életét vizsgálták és féltékeny gyilkosok szeszélyes, erőszakos társadalmát találták.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói Indonézia partjainál tanulmányozták az Abdopus aculeatus polipfajt. Kiderült, hogy viselkedésük igencsak távol áll fogságban élő, magányos, romantikát nélkülöző társaiktól.

A nagyjából narancsméretű polipfaj hetekig tartó megfigyelésének eredményét a kutatók a Marine Biology amerikai tengerbiológiai szakfolyóiratban közölték.

A poliptársadalom többhetes megfigyelésekor kiderült, hogy a hímek gondosan választanak partnert, majd háziasított szerzeményüket olyan féltékenyen védik, hogy csápjaikkal akár meg is fojtják a felbukkanó riválist.

A kutatók kisebb hímeket is megfigyeltek, melyek a fenék közelében nőiesen úszkáltak, elrejtették férfias barna csíkjaikat, hogy így lephessék meg a gyanútlan nőnemű egyedeket.

A méret is számít a polipok párosodásában, ám nem úgy, ahogy gondolnánk.

"Ha egész életedben egy nőneműt szándékozol védelmezni, akkor a legnagyobbat választod, amit csak találsz, mert több tojást tud lerakni" - adott magyarázatot Roy Caldwell a tanulmány társszerzője. "Ez alapvetően egy befektetési stratégia."

Röviddel a szülést követően azonban, a fogamzás után körülbelül egy hónappal, az apa és az anya is elpusztul.

"Nem a szex vezet a halálukhoz" - mondta Christine Huffard, a tanulmány vezető szerzője. "Csupán arról van szó, hogy a polipok igen rövid életükben csak egyszer nemzenek utódokat."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!