Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erőszakos férj a polip

2008.04.03. 12:10
Ha a polip kiválasztotta párját, egy életen át kitart mellette. Igaz, ez nem jelent túl sokat, mert szaporodás után egy hónappal megdöglik.

Amerikai tengerbiológusok a természetes környezetükben élő polipok nemi életét vizsgálták és féltékeny gyilkosok szeszélyes, erőszakos társadalmát találták.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói Indonézia partjainál tanulmányozták az Abdopus aculeatus polipfajt. Kiderült, hogy viselkedésük igencsak távol áll fogságban élő, magányos, romantikát nélkülöző társaiktól.

A nagyjából narancsméretű polipfaj hetekig tartó megfigyelésének eredményét a kutatók a Marine Biology amerikai tengerbiológiai szakfolyóiratban közölték.

A poliptársadalom többhetes megfigyelésekor kiderült, hogy a hímek gondosan választanak partnert, majd háziasított szerzeményüket olyan féltékenyen védik, hogy csápjaikkal akár meg is fojtják a felbukkanó riválist.

A kutatók kisebb hímeket is megfigyeltek, melyek a fenék közelében nőiesen úszkáltak, elrejtették férfias barna csíkjaikat, hogy így lephessék meg a gyanútlan nőnemű egyedeket.

A méret is számít a polipok párosodásában, ám nem úgy, ahogy gondolnánk.

"Ha egész életedben egy nőneműt szándékozol védelmezni, akkor a legnagyobbat választod, amit csak találsz, mert több tojást tud lerakni" - adott magyarázatot Roy Caldwell a tanulmány társszerzője. "Ez alapvetően egy befektetési stratégia."

Röviddel a szülést követően azonban, a fogamzás után körülbelül egy hónappal, az apa és az anya is elpusztul.

"Nem a szex vezet a halálukhoz" - mondta Christine Huffard, a tanulmány vezető szerzője. "Csupán arról van szó, hogy a polipok igen rövid életükben csak egyszer nemzenek utódokat."