Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kétszer támadták meg Ötzit

2009.01.30. 10:20
Ötzi néhány nappal a végzetes támadás előtt súlyosan megsebesült. A tudósok szerint kétszer támadták meg a férfit.

Nemrég mély vágást fedeztek fel Ötzi jobb kezén, és a müncheni Ludvig-Maximilians egyetem vizsgálatai szerint a férfi csak néhány nappal élte túl a támadást. A jégbe fagyott rézkori embert tehát két támadást is elszenvedett nem sokkal a halála előtt. Élete utolsó óráiban egy nyíllal sebesítették meg, majd egy tompa tárggyal leütötték.

A nyíl okozta sérülést már nem élhette túl a férfi. A kutatók nyílhegyet fedeztek fel Ötzi bal hónaljában, maga a nyílvessző hiányzott, de a jégmúmia hátán felfedezték a bemeneti nyílást. Az bizonyosnak látszott, hogy a férfi belső vérzés miatt hunyt el, mivel a nyílvessző fontos ütőeret roncsolt szét. Amit nem tudtak a kutatók, az az, hogy mikor keletkeztek a sérülések, és hogy milyen sorrendben követték egymást.

A müncheni egyetem tudósai a bolzanói kórbonctani intézet kutatóival közösen a szövettani diagnosztika legkorszerűbb eszközeivel, úgynevezett immunhisztokémiai módszerek révén kaptak választ kérdéseikre. Az új adatok szerint Ötzi nagyon kevéssel, legfeljebb néhány órával élte túl a nyílvessző okozta sérülést. A hátán, néhány centiméterrel a bemeneti nyílás alatt a kutatók egy kis bőrelszíneződést fedeztek fel, ami egy tompa tárggyal okozott sérülést valószínűsít.

Ötzi gerincoszlopa mentén egyébként több bőrelszíneződést is felfedeztek, amelyek semmilyen kapcsolatban sincsenek a vérzéssel. Feltehetően ezek a férfi halála után keletkeztek.

Ötzi maradványára 1991. szeptember 19-én bukkant Helmut Simon német amatőr hegymászó az Alpokban. A lelet tudományos szenzációnak bizonyult, hiszen kora körülbelül 5300 év. Mivel az Ötz-völgyben találták meg, Ötzinek nevezték el a jégembert. Felszerelése sokat elárul a korabeli életről. Rézszekercéje például arról tanúskodik, hogy abban az időben a fémmegművelés sokkal fejlettebb volt, mint a tudósok eddig hitték. Az egykori vadász holtteste is értékes adatokkal szolgál a kutatóknak Ötzi étrendjéről, egészségi állapotáról, és nem utolsósorban meggyilkolásról.