Gerzson
-3 °C
2 °C

Milliárd életet követelhet az influenza

2004.10.29. 15:29
Az Orosz Virológiai Kutatóintézet vezetője szerint a madárinfluenza vírustörzse hatalmas veszélyt jelenthet az emberiségre, az eddigi legnagyobb influenzajárványt okozva. Dimitrij Lvov úgy véli, a pusztító járvány még az idén kitörhet.
A világ egy hatalmas influenzajárvány kitörésének határán van, ami több mint egymilliárd életet követelhet, mondta Dimitrij Lvov, az Orosz Vírológiai Kutatóintézet vezetője egy RIA-Novisztyi hírügynökség által szervezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

"Egymilliárd ember halhat meg a világ körül hat hónap alatt" - állítja Lvov. A szakértő nem határozta meg, hogy szerinte pontosan mikor fog mindez bekövetkezni, de valószínűnek tartotta, hogy a járvány még idén elkezdődik, közölte a Moscow News. "Egy lépésre vagyunk a világméretű járványtól" - mondta az akadémikus.

Ha egyesül, veszélyes

Az orosz szakértő elmondta: emarikai kutatók adatai szerint, ha kitör a járvány, akár hétszázezer ember is meghalhat az Egyesült Államokban. Lvov hozzátette: mivel az USA és Oroszország lakossága nagyjából ugyanakkora, a halálesetek száma is hasonló lehet.

Az akadémikus úgy véli, a járványt az úgynevezett madárinfluenza vírustörzse okozhatja majd. "A halálozási ráta azok között, akik megkapják ezt a fajta influenzát, hetven százalék" - tette hozzá. Lvov felhívta az orosz hatóságok figyelmét a felkészülésre. Az országnak szerinte legalább háromszázezer szabad kórházi ágyra lesz szüksége, ha kitör a járvány.

Idén januárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelmeztetett arra, hogy a madárinfluenza emberek millióinak életét is kiolthatja, ha a legveszélyesebb vírustörzs egyesül az emberi influenza H3N2 nevű változatával.

Az 1918-19-es influenza-világjárvány a becslések szerint ötvenmillió ember életét is kiolthatta. További járványok törtek ki 1957-58-ban, valamint 1968-69-ben, ez utóbbi során fejlődött ki az influenza jelenleg terjedő H3N2 vírusa.