Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra létezik az 1918-as halálos influenzavírus

2006.09.29. 10:30
Egy amerikai kutatócsoport azért állította elő az 1918-ban, világszerte ötvenmillió halálos áldozatot követelő influenzavírust, hogy megértse pusztító erejét. Az eredményekből a kutatók arra következtetnek, a vírus azért különösen végzetes, mert kényszeríti a fertőzött szervezetet, hogy elpusztítsa saját sejtjeit.

A jellemzően fiatal felnőttek között pusztító 1918-as világjárványt a kutatók szerint madárinfluenzából származó vírustörzs okozta. Az 1918-as H1N1-vírust azért hozták létre, hogy a tudósok a mai H5N1 vírustörzs elleni harcban hatékonyabb megoldásokat keressenek.

Az új vírussal megfertőzött egerek funkcionális genomelemzése szerint az állatok immunrendszere heves válaszreakciót adott, és a vírus napokkal az egerek halála után is aktív maradt. Mindemellett a vírus jellemző sajátossága szerint az egyedek különböző tüdőbetegségekben szenvedtek, írja a BBC.

Érteni akarják a H5N1-et

"A gyulladás tovább erősíti a vírus hatását, és a hordozó számára még pusztítóbb az eredmény. Az immunrendszer túlzott reakciója miatt sokkal több sejtet pusztít el, mint kellene" - mondta John Kash, a Washington Egyetem professzora, a Nature-ben megjelent tanulmány szerzője.

A kutatás következő lépéseként megismétlik az egérkísérleteket, és az immunrendszer reakcióit elemzik. "Igyekszünk megérteni, miért reagál ilyen erőteljesen. Az 1918-as vírus ismeretén keresztül célzott terápiákat alakíthatunk ki a halálos vírusok, például a madárinfluenza ellen" - fogalmazott a kutató.