József, Bánk
-6 °C
0 °C

Csavargó fekete lyukat találtak

2005.09.16. 10:45
A fekete lyukak általában galaxisok belsejében találhatók. A Hubble űrteleszkóp azonban egy olyan példányt talált, amely egymagában lebeg az űrben.

Európai csillagászok jelentették szerdán, hogy olyan feketlyukat találtak, amely galaxistól függetlenül lebeg valahol ötmilliárd fényévnyire bolygónktól. A tudósok kvazárok tanulmányozása közben bukkantak az elcsavargott fekete lyukra.

A kvazárok rendkívül fényes, kicsi, a fekete lyukakkal szorosan összefüggő távoli dolgok. A tudomány szerint a kvazárok a fekete lyuk felé zuhanó kozmikus gázból származnak.

A kvazárok vizsgálatának egyik nehézsége, hogy fényük olyan erős, hogy elnyomja a környező galaxis fényét, amelyet így nehéz észlelni. Az európai csillagászok a két teleszkóp segítségével összehasonlították két kvazár fényét egy referenciacsillagéval, így meg tudták különböztetni a kvazár fényét a környező galaxis háttérfényétől.

A kvazárok és fekete lyukak rendszerint óriási galaxisok belsejében találhatóak. A tudósok által a környéken vizsgált 20 kvazárból 19 ilyen volt - egyiküknek azonban nem egy galaxis az otthona.

A csillagászok, akik Hubble űrteleszkóppal és a chilei Nagyon Nagy Teleszkóppal vizsgálták az objektumot, arra a feltételezésre jutottak, hogy a fekete lyuk egy spirális galaxis és egy rendkívül nagy tömegű fekete lyukat tartalmazó egzotikus objektum ütközéséből származhat.