Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyeztetettek a fodrásznők gyerekei

2002.08.01. 14:01
Svéd kutatók szerint a fodrászszalonokban dolgozó nők a gyermekszülésnél az átlagosnál sokkal nagyobb kockázatot vállalnak. Az ilyen nők gyerekei a korukhoz képest gyakran kisebb súllyal jönnek világra, sőt ebben a körben a születési rendellenességek is gyakoribbak.
A Lund egyetem kutatói úgy vélik, hogy a haj kezelésére használt kémiai anyagok, beleértve a festékeket és a sprayeket, tehetők felelőssé a magzatok károsodásáért.

Vegyvédelmet javasolnak

Lars Rylander és kollégái azt javasolják, hogy a gyermekszülés előtt álló fodrásznők mindig használjanak kesztyűt, és gondoskodjanak a munkahelyük megfelelő szellőztetéséről.

A BBC beszámolója szerint a svéd kutatók több mint 7 ezer olyan fodrásznővel készítettek interjút, akik 1970 és 1995 között Svédországban dolgoztak. A felmérésben megkérdezett nők közül a vizsgált időszakban 3706-nak született gyermeke.

Ezeket a nőket a gyermekeik egészségéről és arról kérdezték részletesebben, hogy a munkahelyükön annak idején milyen mértékben voltak kitéve kémiai anyagok hatásának. A fodrásznők kétharmada hajlandó volt válaszaival segíteni a vizsgálatot.

A fodrásznők válaszait egy hasonló korú, de más munkahelyeken dolgozó kontrollcsoport adataival vetették össze. A vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy más nőkhöz képest a fodrászok mintegy 10 százalékkal nagyobb eséllyel adtak életet korához képes kis súlyú csecsemőnek.

Szívbetegségek

Ugyanígy egyharmaddal nagyobb volt annak a kockázata is, hogy súlyos testi rendellenességgel vagy fogyatékossággal jön világra a gyermekük. A legtöbb esetben egyébként szívbántalmakról volt szó.

A svéd egyetem kutatói úgy vélik, bár nincs világosan kimutatható kapcsolat, a megnövekedett kockázatért alighanem a fodrászszalonokban alkalmazott kémiai anyagok lehetnek felelősek.

Mint hozzáteszik, további vizsgálatokra van még szükség, mert a mostani munkájukban nem vizsgálták más faktorok, például a hosszú ideig állva végzett munka, a stressz illetve az esetleges alkoholfogyasztás szerepét.

Méreten aluli gyerekek

Az Occupational Environmental Medicine (munkahelyi környezeti orvostan) című folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók arról számolnak be, hogy a vizsgálatuk legfontosabb eredménye szerint a svéd fodrásznők körében a többi svéd nőhöz képest magasabb volt a kockázata, hogy kis súllyal születik a gyermekük. Emellett a súlyos rendellenességek előfordulási aránya is magasabb volt.

A tanulmány szerzői szerint az eredményeik arra utalnak, hogy a fodrászoknak munka közben védőkesztyűt kell alkalmazniuk, különösen a terhességük idején. A szalonok tulajdonosainak pedig figyelmet kell fordítaniuk a jó szellőzésre, különösen ahol a hajfestéshez használt színeket keverik.