Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Veszélyeztetettek a fodrásznők gyerekei

2002.08.01. 14:01
Svéd kutatók szerint a fodrászszalonokban dolgozó nők a gyermekszülésnél az átlagosnál sokkal nagyobb kockázatot vállalnak. Az ilyen nők gyerekei a korukhoz képest gyakran kisebb súllyal jönnek világra, sőt ebben a körben a születési rendellenességek is gyakoribbak.
A Lund egyetem kutatói úgy vélik, hogy a haj kezelésére használt kémiai anyagok, beleértve a festékeket és a sprayeket, tehetők felelőssé a magzatok károsodásáért.

Vegyvédelmet javasolnak

Lars Rylander és kollégái azt javasolják, hogy a gyermekszülés előtt álló fodrásznők mindig használjanak kesztyűt, és gondoskodjanak a munkahelyük megfelelő szellőztetéséről.

A BBC beszámolója szerint a svéd kutatók több mint 7 ezer olyan fodrásznővel készítettek interjút, akik 1970 és 1995 között Svédországban dolgoztak. A felmérésben megkérdezett nők közül a vizsgált időszakban 3706-nak született gyermeke.

Ezeket a nőket a gyermekeik egészségéről és arról kérdezték részletesebben, hogy a munkahelyükön annak idején milyen mértékben voltak kitéve kémiai anyagok hatásának. A fodrásznők kétharmada hajlandó volt válaszaival segíteni a vizsgálatot.

A fodrásznők válaszait egy hasonló korú, de más munkahelyeken dolgozó kontrollcsoport adataival vetették össze. A vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy más nőkhöz képest a fodrászok mintegy 10 százalékkal nagyobb eséllyel adtak életet korához képes kis súlyú csecsemőnek.

Szívbetegségek

Ugyanígy egyharmaddal nagyobb volt annak a kockázata is, hogy súlyos testi rendellenességgel vagy fogyatékossággal jön világra a gyermekük. A legtöbb esetben egyébként szívbántalmakról volt szó.

A svéd egyetem kutatói úgy vélik, bár nincs világosan kimutatható kapcsolat, a megnövekedett kockázatért alighanem a fodrászszalonokban alkalmazott kémiai anyagok lehetnek felelősek.

Mint hozzáteszik, további vizsgálatokra van még szükség, mert a mostani munkájukban nem vizsgálták más faktorok, például a hosszú ideig állva végzett munka, a stressz illetve az esetleges alkoholfogyasztás szerepét.

Méreten aluli gyerekek

Az Occupational Environmental Medicine (munkahelyi környezeti orvostan) című folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók arról számolnak be, hogy a vizsgálatuk legfontosabb eredménye szerint a svéd fodrásznők körében a többi svéd nőhöz képest magasabb volt a kockázata, hogy kis súllyal születik a gyermekük. Emellett a súlyos rendellenességek előfordulási aránya is magasabb volt.

A tanulmány szerzői szerint az eredményeik arra utalnak, hogy a fodrászoknak munka közben védőkesztyűt kell alkalmazniuk, különösen a terhességük idején. A szalonok tulajdonosainak pedig figyelmet kell fordítaniuk a jó szellőzésre, különösen ahol a hajfestéshez használt színeket keverik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!