Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogakat növesztettek egerekben

2007.02.21. 10:30
A Tokiói Tudományegyetem kutatói sikeresen növesztették vissza fogat felnőtt egerekben. A technológia állításuk szerint máj és vese reprodukálására is alkalmas, tudóstársaik azonban nem osztják ezt a véleményt.

A japán kutatók a Nature Methods című tudományos lapban publikálták felfedezésüket. A cikkben leírják, hogy egyszerű, de az őssejteknél fejlettebb mezenhimális és epiteliális sejteket vettek egérembriókból (e sejttípusokból épül fel a fog). A sejteket úgy stimulálták, hogy sokszorozódjanak, majd az egész tenyészetet kollagén gélbe fecskendezték.

Nőni fog

A gélben napokon belül fogkezdemények alakultak ki, amelyeket a tudósok felnőtt egerek fogüregeibe ültettek be. Ezek ott teljes fogakká fejlődtek, egészséges vérellátást és idegeket is fejlesztettek maguknak. Az eredmény a kutatócsoportot vezető Cudzsi Takasi professzor szerint nagy előrelépés, mivel először sikerült fogüregben visszanöveszteni a fogakat (egy korábbi kísérlet során egerek veséiben sikerült fogakat tenyészteni). Mivel a mezenhimális és epiteliális sejtek a szervezetben máshol is megtalálhatók, a professzor úgy véli, ez a technológia más területeken is beválhat. Cudzsi szerint a módszerével emberi fogak mellett hajat is vissza lehet növeszteni (egerek bajszát már pótolták ily módon), sőt vesét és májat is lehetne reprodukálni.

A japánok eredménye nem aratott osztatlan sikert. Paul Sharpe, a Kings College London kutatója azt kifogásolta a New Scientistnek, hogy a kollagén gél felesleges kitérő, a sejttenyészetet lehetne azonnal a fogüregbe is ültetni. Pamela Yelick, a bostoni Tufts University professzora pedig azt kritizálta, hogy a fogak nem fejlődtek ki eléggé, a foggyökerek különösen kezdetlegesek maradtak. "Ez semmivel sem nagyobb eredmény, mint amit mi értünk el" – kommentálta a felfedezést Yelick a Forbesnak. Yelick és biomérnökökből álló csapata szintén fogak reprodukálásával kísérletezik.