Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Fogmosás helyett génmanipulált baktériumok

2002.02.19. 14:33
Amerikai kutatók olyan génmanipulált baktériumot hoztak létre, amely kiszorítja a fogszuvasodást okozó természetes rokonát a szájüregből, ugyanakkor nem termel káros savakat. A módosított baktériummal kezelt állatok és emberek foga nem szuvasodik tovább.
A Floridai Egyetem kutatói a korai nyolcvanas évek óta kísérleteznek a szájüregben tanyázó Streptococcus mutans nevű baktériummal, amely a lyukas fogak 85 százalékáért felelős: tejsavvá alakítja a cukrokat, ami kikezdi a fogzománcot. A kutatók célja az volt, hogy olyan rokon baktériumtörzset találjanak, amely nem termel tejsavat, ám agresszívabb az S. mutansnál, és a szájüregbe juttatva túlszaporodva kiszorítja fogrontó rokonait.

Mérgek, savak

Feleslegessé váló csuklómozdulatok
A Dr. Jeffrey Hillman által vezetett kutatócsoport emberek százainak szájából vettek baktériummintát, és a szorgos gyűjtőmunka hamarosan meghozta eredményét: az egyik izolált törzsről kiderült, hogy egy mutacin 1140 nevű toxint (méreganyagot) termel, amely igen hatékonyan pusztítja az S. mutanst. Sajnos azonban ez a törzs is termelt tejsavat, így a fogak életkilátásain nem segített. A kilencvenes évek közepére azonban a géntechnológia fejlődése meghozta a továbblépés lehetőségét: a toxintermelő törzsből a kutatók kiiktatták a tejsavtermelésért felelős laktóz-dehidrogenáz enzimet kódoló gént, így olyan törzset kaptak, amely kiszorítja a vad típusú S. mutanst, és nem termel tejsavat.

A törzssel öt éve folynak az állatkísérletek, a kísérleti patkányoknak egy kezelés elég volt ahhoz, hogy örökre megállítsa a fogak romlását szájüregükben. Három önként vállalkozó emberen is kipróbálták a hatást: a baktériumtörzs egyszeri kezelés után megmaradt a szájüregükben, viszont nem terjedt tovább házastársaikra, tehát csókolózás útján nem terjed tovább a génmanipulált baktérium.

Egyetlen kezelés elég

A megközelítésmód egyediségét jelzi, hogy a világ számos kutatóintézetében dolgoznak az S. mutans elleni vakcinán, mindeddig eredménytelenül: a fogvédő törzset kifejlesztő, piacra vitele céljából saját céget (OraGen) alapító kutatók szerint sokkal könnyebb egy baktériumot manipulálni, mint az ember immunrendszerét. Bár az amerikai hatóságok még nem adtak engedélyt az új eljárás klinikai tesztjeire, rossz belegondolni mi történne a fogorvosokkal, ha tömegesen beválna a dolog, és egyetlen, nagyjából százdolláros kezelés egy életre megvédené a fogakat.