Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Lyukas fogak előrejelzése

2006.03.20. 10:15
Amerikai kutatók szuvasodást értékelő és a kockázatot felmérő tesztje megméri a nyálban az oligoszaharidokként ismert cukorláncolatok különféle típusainak arányait. A "jó" cukorláncolatok hajlamosak elhárítani azokat a baktériumokat, amelyek a lyukakat okozzák, míg a "rossz" cukorláncolatok lehetővé teszik a baktériumok kötődését egy foghoz.
Egyszerű nyálvizsgálattal előre lehet jelezni, hogy a gyermekeknek lesznek-e lyukas fogaik, hány ilyen foguk lesz, sőt még ki lehet mutatni a legveszélyeztetettebb fogakat is, állapították meg az amerikai South-Carolina Egyetem kutatói.

Az egyetem fogászati fakultásán Paul Denny professzor kutatócsoportja által kidolgozott teszt mennyiségileg határozza meg a fogromlás (szuvasodás) genetikai összetevőjét.

A fogorvosok régóta tudják, hogy egyes embereknek megmagyarázhatatlan módon rossz fogaik vannak, még azokban a körzetekben is, ahol megfelelő a fluorbevitel, és jó a száj higiénés felvilágosítás. A dél-carolinai kutatók által kimunkált teszt korán felfedi a kockázatot, amikor még lehet tenni vele valamit.

A vizsgálatot fiatal gyermekeknél alkalmazva előre tudjuk jelezni, hogy hány lyukas foguk lesz mondjuk a húszas éveik végén, a harmincas éveik elején, hangsúlyozta Denny.

A szuvasodást értékelő és a kockázatot felmérő teszt megméri a nyálban az oligoszaharidokként ismert cukorláncolatok különféle típusainak arányait. Ugyanezek a cukorláncolatok találhatók a fogak felszínén.

Genetikailag kötött arány

A cukorláncolatok hatása a fog esetében hasonlatos a "jó" és a "rossz" koleszterinnek a véredényekre gyakorolt hatásához. A "jó" cukorláncolatok hajlamosak elhárítani azokat a baktériumokat, amelyek a lyukakat okozzák, míg a "rossz" cukorláncolatok lehetővé teszik a baktériumok kötődését egy foghoz és a romlási folyamat megkezdődését.

A koleszterinnel ellentétben az emberi cukorláncolat felépítése genetikailag 100 százalékig meghatározott, és nem változtatható meg. A dél-carolinai kutatók úgy találták, hogy a cukorláncolat a nyálban előre tudja jelezni egy gyermek jövőbeni lyukas fog történetét plusz mínusz egy lyuk eltéréssel, több mint 98 százalékos megbízhatósággal.

A teszt arra mutat, hogy a gének most nagyobb szerepet játszanak a fogromlásban, mint bármikor korábban. Nagyon hiányos táplálkozás és az elhanyagolt szájhigiénia ritka a fejlett társadalmakban: Ennek következtében a gének az elsődleges meghatározói egy gyermek fogászati jövőjének.

A teszt egyik eltérő változata meghatározza a kockázatos fogakat, egy további változat azonosíthatja az aktív fogromlásban szenvedő gyermekeket. Ennek a tesztnek fontos közegészségügyi vonatkozásai vannak olyan területeken, ahol a családok nem engedhetik meg maguknak a rutinjellegű fogvizsgálatokat.