Ágnes
-1 °C
2 °C

Ártanak a szívnek a neten árult fogyasztószerek

2008.05.20. 12:40
Az interneten megrendelhető amerikai fogyasztószerekben, ételkiegészítőkben gyakran találhatók szívet károsító készítmények – állították houstoni doktorok egy nagy nemzetközi orvoskongresszuson.

Aliezera Nazeri és munkatársai Yahoo-n, MSN-en és Google-n rákerestek azokra az ajánlatokra, amelyek a testsúlytöbblettel küszködő amerikaiaknak kínálnak recept nélkül kapható gyógykészítményeket, ételkiegészítőket vagy fogyasztószereket. A kutatók csak azokkal a súlycsökkentőkkel foglalkoztak, amelyek esetében kideríthető volt, hogy pontosan mit tartalmaznak a készítmények. Eredményeiket a Nemzetközi Szívritmus Társaság kongresszusán adták elő.

A houstoni doktor és kollégái 12 cég fogyasztószereit vizsgálták meg, a súlycsökkentők dobozain 60 különféle hatóanyagot jegyeztek fel. A kutatók a fogyasztószerek dobozain olvasható, valamennyi anyagot összevetették a nagy orvosi adatbázisok mérgezési vagy mellékhatás-bejelentéseivel. Megvizsgálták, van-e olyan készítmény, amelynek a hatóanyagaival kapcsolatban bárhol a világon már volt egészségügyi gond, nemkívánatos gyógyszerhatás.

Az orvosi szakirodalom tanúsága szerint a 12 vizsgált amerikai márka közül nyolc cégnek a gyártmányai tartalmaztak egészségre ártalmas anyagokat. A kutatók 11 olyan hatóanyagot találtak, amivel kapcsolatban legalább egy bejelentés érkezett az egészségügyi hatóságokhoz életveszélyes szívgyógyászati szövődmény miatt. A legkínosabb felfedezés az volt, hogy egyik fogyasztószer hatóanyagát már négy éve szigorúan tilos forgalomba hozni az Egyesült Államok területén. Ez a kínai ephedra nevű gyógynövény, amelynek a hatóanyaga, az ephedrin életveszélyes szívritmuszavarokhoz vezethet.

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy az ilyen készítmények esetén kiszámíthatatlan gyógyszerkölcsönhatások bekövetkezésétől kell tartani. Koffein egyidejű fogyasztása - például kávé vagy tea ivása - esetén az ephedrin fokozott hatású és mind állatkísérletek, mind emberen történt megfigyelések bizonyították, hogy a szívritmuszavar ilyenkor végzetes is lehet.