Ödön
1 °C
11 °C

Bekamerázott fókák az Antarktiszon

2002.02.08. 09:15
Különös módszert eszelt ki a poláris jégsapka alatt élő halak megfigyelésére egy amerikai kutatócsoport: apró fejkamerákat szereltek néhány Weddel-fókára, amelyek táplálkozás közben adatokat szolgáltattak a tenger élővilágáról.
Az antarktiszi jégtakaró alatt élő halakról keveset tudnak a biológusok: búvároknak vagy távirányított készülékeknek szinte lehetetlen feladat a lokális ökoszisztéma becserkészése. A fókáknak viszont ez a feladatuk, és kitűnően alkalmazkodtak hozzá: gyorsan mozognak a fagyos vízben, 700 méteres mélységbe is képesek lemerülni, és ösztönösen megkeresik a halcsapatokat. A Texas-Austin Tengerkutató Intézet kutatói miniatűr kamerákkal láttak el tíz hím, és öt nőstény Weddell-fókát az antarktiszi McMurdo kutatóállomás közelében. A kamerákat neoprénbe burkolva ragasztották az állatok szőrére, ami a tudósok szerint barátságos megoldás: "Ezek az élőlények rendszeresen menekülnek jegesmedvék elől, ennyi stresszt simán el bírnak viselni" - nyilatkozta az egyik kutató.

A kamera az állatok fején kapott helyet, a rögzítőegység pedig a háton kialakított zsebben. A kamera közel-infravörös fényt kibocsátó diódákkal van körülvéve, így teljes sötétben is képes felvételeket készíteni - az etológusok szerint az infravörös fény nem zavarja sem a fókát, sem a halakat. A rögzítőegység a fóka sebességét, mélységét, pozícióját és pulzusát is mérte. A videoanyag és a pozícióadatok kombinációja új információkkal szolgált az antakrtiszi halak életmódjával kapcsolatban: a tápláléklánc alján elhelyezkedő ezüsthal például a beszűrődő fény intenzitásától függő mélységben tartózkodik, a ragadozó foghal pedig nem csak 500 méternél mélyebben él, mint ahogyan azt korábban gondolták. Mivel a 25 ezer dolláros felszerelést nem mindegyik lelkes fókaönkéntes hozta vissza a kutatóknak, az állatok jövőre GPS-nyomkövetőt is kapnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?