Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Új földtörténeti korszakot vezettek be

2004.05.18. 12:37
Az ediacaran korszak 600 millió évvel ezelőtt kezdődött és 542 millió évvel ezelőtt ért véget. A geológusok utoljára százhúsz éve változtatták meg a hivatalos földtörténeti naptárat.
Az ediacaran korszak a földtörténeti őskor (archeozoikum) és a földtörténeti ókor (paleozoikum) határán volt - a Földön ekkor terjedtek el a többsejtű élőlények. Az ediacaran bejegyzésének talán csak az orosz geológusok nem örülnek, ugyanis 1952-ben ők is javasolták - vendian néven - az új korszak bevezetését, de nem sikerült nekik. A szakértők egyébként nyolc évig gondolkodtak a mostani döntés előtt.

Jim Ogg professzor, a Nemzetközi Sztratigráfiai Bizottság (ICS) titkára úgy véli, hogy ez a prekambrium vége előtti kor igen különleges volt, mivel még nem jelentek meg a színen az első vázas élőlények. Most végre ez a korszak is megjelent az időskálán, mondta Ogg a BBC-nek.

Jégkorszak után

Az ediacaran 600-700 millió évvel ezelőtt kezdődött a legutóbbi hólabdaföld után, amikor gyakorlatilag az egész Földet hó és jég borította. Egyesek szerint ezek a szélsőséges klímaváltozások segítették elő az összetett többsejtű élőlények kialakulását.

A javaslat három szavazáson ment át, és kétharmados többség kellett az elfogadásához. Először az ICS ediacaran korszakkal foglalkozó albizottsága, majd az ICS összes tagja szavazott a kérdésről, és az új korszak hivatalos bevezetéséről végül a geológusok nemzetközi szövetsége (IUGS) döntött márciusban.

Másként hívják

Oroszországban valószínűleg figyelmen kívül hagyják az új hivatalos elnevezést, mivel 1952-ben Borisz Szokolov orosz geológus vendian korszaknak nevezete el ezt a periódust az egykori Szovjetunióban talált kőzetrendszerről. Az ICS albizottságának két tagja és Szokolov hivatalos közleményben is sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az ediacarant választották a vendian helyett, mivel az utóbbit már régóta használják a szakirodalomban.

Az ediacaran egyébként az ausztráliai Flinders hegységben található Ediacara hegyekről kapta a nevét.