Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Földrengés pusztíthatja el az USA középső részét

2006.04.19. 15:45
Száz éve rombolta porig San Fransiscót a Szent András törésvonal mentén bekövetkezett földrengés. Amerikai szeizmológusok a visszatekintés mellett felhívják a figyelmet az Egyesült Államok belső területén fekvő Új Madrid-i, földrengésekben gazdag zónára, amely jelentős veszélyt jelent a lakosságra. Helyi, állami és szövetségi vezetők fognak össze, hogy felkészüljenek a geológiai katasztrófára.

1811. telén legalább három súlyos földrengés és ezernyi utórengés rázta meg az Egyesült Államok közepén található Új Madrid szeizmikus zónát. A terület nyolc államot érint: Illionis, Indiana, Kentucky, Tennessee, Alabama, Missouri, Arkansas és Mississippi államokat. "A nyolcas fokozatúnál is erősebb földrengést több mint 1900 kilométerre, még Kanadában is érezték, míg az 1906-os San Fransiscó-i földrengést Kalifornia határain kívül alig. Ugyanis az Új Madrid-i területen a földkéreg szeizmikushullám-továbbító képessége sokkal hatékonyabb" - mondta a CNN-nek Arch Johnston, a Memphis Egyetem földrengés-kutató és információs központjának igazgatója.

Végzetes lehet

A területen csekély volt a népsűrűség, így amikor 1811. december 16-án az éjszaka közepén az első nagy földrengés lezajlott, a Missouri államban található Új Madridban és környékén mindössze négyszázan éltek. Ha a földmozgásokban gazdag területen a mai populáció mellett történne hasonló rengés, végzetes következményekkel járna, írja a CNN. "11 millió ember él a területen, ebből 2,5 millió Memphisben és St. Louisban" - nyilatkozta Jim Wilkinson a memphisi földrengés társaság igazgatója.

A földrengések rendszerint kőzetlemezek találkozásánál alakulnak ki, az Új Madrid-i terület azonban nem mutatja ezt a jellegzetességet. "Az Új Madridnál található szeizmikus zóna a kőzetlemez közepén van. Éppen ezért rejtély, hogy miért éppen itt tapasztaltak hatalmas földrengéseket" - mondta Joan Gomberg, a memphisi geológiai kutatóintézet szeizmológusa. A földtani minták szerint nem az 1811-1812-es rengés volt az első a területen. 900-ban és 1450-ben is, vagyis körülbelül 500 évnyi különbségekkel újra és újra megtörtént. Éppen ezért a kutatók úgy vélik, fel kell készülniük a területen bekövetkező újabb katasztrófára.

Évente száz kisebb rengés

Új Madrid térségében évente száz földrengést tapasztalnak, ezek többségében kicsik, egyes, kettes, hármas magnitúdójú mozgások, amit a lakosság nem is érzékel. Így ironikus ugyan, de a Katrina hurrikán pusztítása kellett ahhoz, hogy a lakosság is felfigyeljen a kockázatokat rejtő földrengés-zónára.

"A Katrina mérete és katasztrofális hatása után az emberek, a helyi vezetők, kormányzóink és kongresszusi képviselőink egy emberként mondták: 'Számolnunk kell a földrengésekkel járó kockázattal'" - mondta Wilkinson. A helyi, állami és szövetségi vezetők 2007. júniusában dolgozzák ki a földrengésekkel kapcsolatos tervezetet, a kutatók szerint ugyanis a veszély nem csupán az Egyesült Államok középső államait érinti.