Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földrengés-előrejelzés elektromos jelekből

2002.06.18. 11:40
Már jónéhány éve zajlik a szeizmológusok közötti heves vita arról, hogy lehetséges-e a földrengések előrejelzése. Japán kutatók most olyan eredményeket tettek közzé a "Proceedings of the National Academy of Sciences" című lapban, amelyek a földrengések előrejelezhetőségére utalnak - azoknak az elektromos és mágneses jeleknek az alapján, amelyeket az egymáshoz préselődő kőzetek bocsátanak ki a rengés előtt, egyre fokozódó intenzitással.
A vitának 1999-ben a Nature is teret adott; a hozzászólásokban homlokegyenest ellenkező vélemények is megjelentek. Robert J. Geller a teljesen elutasító álláspontot képviselve a földrengés-előrejelzés kutatást egyenesen korunk alkémiájának minősítette, amely csak pénzt és energiát emészt fel, de nem vezet sehová. Leon Knopoff ezzel szemben rámutatott, hogy a földrengés-előrejelzés bár nem könnyű, de nem is lehetetlen, és bizonyítékul megemlített néhány - többé-kevésbé - sikeres előrejelzési esetet.

A földrengések bizonyos szintű előrejelezhetőségét hirdeti egy görög szeizmológuscsoport is az athéni egyetemről. A nevük kezdőbetűiről "VAN-módszer"-nek nevezett elmélet kidolgozói, Panayotis Varotsos, Kessar Alexopoulos és Konstantine Nomicos azt állítják, hogy a talajban észlelhető elektromos és mágneses aktivitás alapján következtetni lehet bizonyos típusú földrengések helyére, idejére és nagyságára.

Antennák telefondrótból

A görög kutatók eredményeit más kutatócsoportok eddig nem igazolták egyértelműen, most azonban erős támogatást kaptak a Tokiói Egyetem Földrengés-Előrejelzés Kutatási Központjának Seiya Uyeda vezette kutatócsoportjától. Ők ugyanis a Föld elektromos és mágneses mezejének jelentős változását észlelték a Japánhoz tartozó Izu szigeteken már 2000. március végétől folyamatosan a 2001. júniusában kitört földrengésig. A kutatók telefondrótokat használtak antennaként a 10 másodpercenként jelentkező rendkívül alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámok észlelésére.

A geoelektromos mező adatai "egyértelmű, szokatlan változásokat" mutattak. A jelek erőssége idővel növekedett, a csúcsot közvetlenül az első nagy földrengés előtt érve el - ez egyébként a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű rengés volt 2001. július 1-én. A szeizmikus aktivitás megszűnése után a geoelektromos mező állapota normalizálódott.

A kutatócsoport a Föld mágneses mezejének erősségében is változásokat figyelt meg ebben az időben. Az egyéb lehetséges mágneses zajok - felhőszakadások, emberi tevékenység - kiszűrése után egy parányi, de megmagyarázhatatlan torzulás volt észlelhető. A változás mértéke a Föld mágneses mezeje erősségének mindössze egymilliomod része volt; a jeleket ráadásul csak két antenna érzékelte, amelyet a kutatók is talányosnak tartanak. Talán arról lehet szó, mondják, hogy a nyomás alatt lévő kőzetekből induló jelek csak néhány helyen jutottak el a felszínig, ott, ahol terjedésüket vezetésre alkalmas csatornák, pl. vizet tartalmazó üregek segítették.

Forrás: New Scientist, Nature