Rafael
18 °C
32 °C

Meghosszabbított élet

2000.09.01. 17:38
A Science magazinban publikált kísérlet során először sikerült a kutatóknak bizonyos szerek adagolásával meghosszabbítaniuk egy organizmus életét.
A Manchesteri Egyetem amerikai munkatársakkal kiegészült kutatócsoportjának ötven százalékkal sikerült meghosszabbítania mikroszkopikus fonalférgek (Ceanorhabditis elegans) életét.

A fonalféreg az egyik első olyan élőlény volt, amelyről teljes géntérkép készült. Génjei negyven százalékban azonosak az emberével. A fonalféreg átlagosan húsz napig él - a kezelés hatására tehát majd' egy hónapig húzta.

Antioxidánsok a gyökök ellen

Ceanorhabditis elegans
A tudomány nyertese
Ceanorhabditis elegans
,,Úgy tudjuk ez az első meggyőző kísérlet, amelynek során gyógyszerekkel sikerült meghosszabbítani az élettartamot." - mondja Dr. Gordon Lithgow, a kutatás vezetője.

,,A kísérlet során kezelt fonalférgek fiatalnak és aktívnak tűntek, amikor a normális férgek az öregedés jeleit mutatják." - tette hozzá.

A tudósok két szintetikus szert adagoltak a férgek életterét képező folyadékhoz. Mindkét szer (szuperoxid diszmutáz és kataláz) antioxidáns volt - hatásukat tekintve hasonlóak azokhoz az enzimekhez, amelyek a szabad gyököket semlegesítik a testben. A szabad gyökök olyan rendkívül reaktív molekulák, amelyek a sejteket károsítják.

Még csak a férgek

A kutatók által publikált dolgozat következtetése szerint az antioxidánsok adagolása egyértelműen összefügg az ötven százalékos élettartamnövekedéssel.

Más kutatók azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a kísérlet eredményeit szükséges lenne megismételni fonalférgeknél fejlettebb alanyokon is.

,,Az az elképzelés, hogy az antioxidánsoknak közük van az öregedéshez elég régi." - mondja David White professzor, a kutatást támogató brit Biotechnológiai Tudományos Tanács elnöke - ,,A kísérlet láthatóan drámaian hatott a férgekre, de hogy más élőlényekre is hat-e még bizonyításra vár."

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft