Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nyolcvan óra alatt a Föld körül

2005.03.01. 15:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Először kerülheti meg szólóban, leszállás nélkül a Földet Steve Fossett. A rekordhajhász amerikainak léghajóval már sikerült a bravúr; most repülőgéppel próbálkozik.

Hétfő reggel sikeresen útnak indult egyszemélyes repülőjével az amerikai Steve Fossett, aki arra készül, hogy világelsőként szólóban, repülőgéppel kerülje meg a Földet.

A Virgin GlobalFlyer magyar idő szerint reggel hétkor indult útnak a Kansas állambeli Salinából. A gép felszállását a kedvezőtlen időjárás miatt már hetek óta halasztgatták, és az utolsó pillanatban az útvonalat is módosítani kellett. Fossett eredetileg Európa fölött repült volna, de a szélirány változása miatt végül inkább Észak-Afrika légterét választotta. Fossett a felszállás előtt elmondta, hogy a légörvényektől tart leginkább, és ebből a szempontból a felszállást, illetve az utazómagasság elérését tartotta a legkritikusabbnak, hiszen a Virgin GlobalFlyert soha nem próbálták ki teljes terheléssel, és a tesztutak során nem volt kitéve váratlan légörvényeknek sem. A felszállás során a repülőgépnek két óra alatt sikerült elérnie a kezdeti 11,8 kilométeres repülési magasságot, majd onnan további percenként 2,4 métert emelkedett, míg elérte a 15 kilométert.

Nyolcvan óra 15 000 méteren

Rekordtörténet
1927 - Charles Lindbergh a világon először egyedül, leszállás nélkül átrepüli az Atlanti- óceánt. A Spirit of St. Louis útja New Yorkból Párizsba 33,5 óráig tart.
1929 - A Graf Zeppelin irányítható léghajó Hugo Eckener irányításával tizenhét nap alatt, három leszállással megkerüli a Földet.
1931 - Wiley Post és Harold Getty egy Lockheed monoplánban nyolc nap alatt kerüli meg a földet, tizennégyszeri leszállással.
1933 - Wiley Post kicsivel több mint hét nap alatt kerüli meg a Földet, szólóban. Közben tizenegyszer száll le üzemanyagért.
1961 - Gagarin leszállás és üzemanyag-felvétel nélkül megkerüli a Földet - igaz, egy kicsit csal.
1986 - Dick Rutan és Jeana Yeager leszállás nélkül kerülik meg a Földet a Voyager ultrakönnyű repülőgéppel.
1992 - A francia Claude Delorme és Jean Boye 32 óra alatt kerülik meg a Földet az Air France Concorde-ja fedélzetén.
1999 - Bertrand Piccard és Brian Jones tizenkilenc nap alatt tesznek Föld körüli utat a Breitling Orbiter 3 léghajóval.
2002 - Fossett léghajóval, leszállás nélkül, szólóban kerüli meg a Földet.
A másfél tonnás, sugárhajtású Virgin GlobalFlyer saját súlyának több mint négyszeresét cipeli magával üzemanyag formájában. A 8 636 kilogrammnyi kerozint tizenhárom tartályban helyezték el a gépen, amelyet egyetlen turbina hajt. A gépet a kaliforniai székhelyű Scaled Composites építette. Fossett az előzetes számítások szerint nyolcvan óra alatt teszi meg a 37 000 kilométeres távolságot, és az út jó részén 15 000 méternél is magasabban repül majd.

A rekordkísérletet Sir Richard Branson, a repülőgépnek nevet adó Virgin Atlantic Airways elnöke szponzorálja, aki korábban maga is részt vett rekordkísérletben. Branson és Fossett a kilencvenes évek közepén kísérelte meg először körberepülni a földet egy hőlégballonnal. Fossett végül a hatodik kísérletre járt sikerrel: 2002-ben Branson nélkül, egyedül sikerült hőlégballonnal leszállás nélkül megkerülnie a Földet.

Repülőgéppel másnak már jóval korábban sikerült ugyanez, 1986-ban Burt és Dick Rutan és Jeana Yeager tette meg az utat anélkül, hogy üzemanyagot vételeztek vagy leszálltak volna.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft