Gerzson
-3 °C
3 °C

A fotoszintézis ősi nyomai

2003.12.19. 09:44
Két dán kutató azt állítja, hogy megtalálták az oxigént termelő fotoszintézis földi jelenlétének legrégebbi bizonyítékát. Ha valóban helyes a következtetésük, akkor az oxigént felszabadító organizmusok az eddig sejtettnél egymilliárd évvel korábban jelentek meg bolygónkon.

A koppenhágai Dansk Lithosfćrecenter két kutatója, Minik Rosing és Robert Frei a nyugat-grönlandi Isua mellől származó kőzetmintákat elemezték.

A tóriumhoz képes magas urántartalomból a két kutató arra következtet, hogy 3,7 milliárd évvel ezelőtt a világtengerekben már elegendő oxigén volt jelen ahhoz, hogy kémiailag szétváljon a tórium és az urán. Redukáló környezetben a két elemnek közösen kellett volna lerakódnia.

Kétlépcsős elmélet

A kutatók mostanáig abból indultak ki, hogy az élet létrejötte után elsőként a fototróp fotoszintézis olyan formája alakult ki, amely nem termel oxigént.

A becslések szeirnt csak 2,7 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg az első olyan baktériumok, amelyek oxigént termelő fotoszintézist végeznek. Az elméletek szerint ezek az élőlények teremtették meg az oxigéntartalmú légkör alapjait.