Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kígyót, békát küldenek a Marsra?

2000.12.07. 14:59
Míg a japánok a kétlábú androidok fejlesztését erőltetik, és elektronikus kedvencnek való robotmacskát és kutyát dobnak piacra, az amerikai űrkutatási hivatal teljesen új modelleken dolgozik, hogy azok a távoli bolygók felszínére jutatva megoldhassák az előrejutás nehéz feladatát. A kerekek és hernyótalpak nem mindig válnak be, ezért készültek a kígyózó mozgással illetve ugrálva haladó robotok prototípusai.
Természetesen nem csak az új előrejutási módszerekről van szó. A távoli égitestekre küldendő újfajta robotok olcsósága és kis mérete is szempont. Így csapatostul lehetne bevetni őket, és egy-egy példány meghibásodása nem veszélyeztetné a küldetés sikerét.

A Frogbot ugrásra készül
Ennek megfelelően az ugráló 'Frogbot' alig 1,3 kilogrammot nyom, és egyetlen motor hajtja. Kamerával, napelemekkel, érzékelőkkel szerelik fel, sőt még fedélzeti számítógépe is van, ami képes önállóan vezérelni.

A gyenge gravitációval rendelkező környezetben az ugrálás az előrejutás igen hatékony formája - véli Paolo Fiorini, a robotot kifejlesztő Jet Propulsion Laboratory munkatársa. A California Institute of Technology segítségével megkonstruált Frogbot alkalmas lehet üstökösök és aszteroidák felszínének vizsgálatára is.

Teljesen azért nem békaformájú az ugráló jószág, azonnal feltűnik rajta, hogy összesen egy lába van. Az ízületek között egy rugó feszül, ami adott pillanatban kinyújtja a lábat, és a robot elrugaszkodik a talajról. Földi körülmények közt a szerkezet 1,9 métert képes egy ugrással haladni, de a Marson ez akár 6 méter is lehet.

A legnagyobb kihívás a rugólábú szerkezet navigálása. A Frogbot a kerekeken guruló, eddig alkalmazott 'Rover'-hez képest jobban bírja az úttalan terepet, de indulási helytől és pozíciótól függően nagy szórással ér földet. A felderítő ugrások sikeréhez a Frogbot robosztus felépítésére is szükség lesz - már ha néhány év múlva arra a fejlettségi szintre ér, hogy bemutatók helyett bolygóközi missziókon is bevethető lesz. A kutatók mindenesetre újabb változatok kifejlesztésén munkálkodnak, amelyek a legkülönbözőbb terepen is boldogulnak, sőt a teljesen függőleges falakon is fel tudnak mászni.

Az ugráló kisméretű robotok az irányíthatóság és a biztonság tekintetében valószínűleg alulmaradnak a kígyózó mozgástechnika bajnokaival szemben. Az ilyen eszközök ugyanis egy sor előnnyel rendelkeznek, ha a mozgás a felszínen történik. Mivel a súlypont alacsonyan helyezkedik el, a tekergő robot stabilabb, és kevésbé fenyegeti a felborulás veszélye, mint lábakon álló, vagy kerekeken guruló társát.

Kígyó droid

A kígyórobotok befúrhatják magukat a talajba, résekben és lyukakban mozoghatnak előre, és kis nehézkedési erő esetén ugrani is képesek. További előnyt jelent, hogy a testet felépítő szegmensek olcsók és könnyen helyettesíthetők: egy szegmens meghibásodása még nem jelenti az egész robot végét. Ráadásul a külső "bőr" fedi a mechanikus alkatrészeket, és viszonylag jól megvédi a kémiai és mechanikus hatásokkal szemben.

Az előrejutás azonban a Frogbothoz képes műszakilag nehezebben megvalósítható. Szükség van tapintásérzékelő szenzoros visszajelzésre, hogy az egyes szegmensek összhangban kígyózhassanak, és előrehaladás legyen az eredmény. A Nasa számára a kígyórobotok egyelőre az ugráló szerkezetek teljes értékű alternatívái.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!