Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Férfinak spárgát, nőnek hamburgert

2008.03.21. 07:00
Egy amerikai felmérés szerint ugyan a férfiak a várakozásoknak megfelelően több húst a nők meg több zöldséget esznek, azért vannak érdekes eltérések is.

A nők és férfiak étkezési szokásairól talán az eddigi legnagyobb felmérést végezték el Amerika tíz államában, 14 ezer állampolgár telefonos kikérdezésével.

A felmérés eredménye alátámasztotta azt a közvélekedést, hogy az étkezésben a férfiak és a nők teljesen különbözőek, vagyis míg a férfiak általában több húst esznek, mint a nők, addig a nők több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a férfiaknál.

Ám akadtak meglepetések. A férfiak étrendjében gyakoribb a spárga, a kelbimbó, a borsó, a földimogyoró. A szakemberek nem találtak magyarázatot arra, hogy a férfiak miért esznek több spárgát, mint a nők.

Továbbá az erősebb nem több fagyasztott pizzát, hamburgert és mexikói ételt eszik. Ezzel szemben a nők több tojást, joghurtot és friss hamburgert fogyasztanak a férfiaknál.

A férfiakra jellemző a lágy tojás és a nem eléggé megsült hamburger fogyasztása, noha a szakemberek szerint mindkettő kockázatot rejt magában, mert könnyebben lehetnek szennyezettek, s ez megbetegedést okozhat.

A nőkre viszont egyetlen kockázatos étel fogyasztása jellemző az Egyesült Államokban: a nyers lucernacsíráé. Ezt a terméket az utóbbi másfél évtizedben többször hozták összefüggésbe ételmérgezéses esetekkel.