Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Tankoljon bacilust!

2004.10.06. 13:40
A legújabb kutatások szerint algákkal vagy akár bacilusokkal is előállíttatható a mindennapjainkhoz szükséges energia. A Tudósok már algafarmokat vizionálnak, sőt már készül az üzemanyagcella aktatáskába zárható változata is.
A kutatók már régóta keresik a fosszilis energiahordozók alternatíváját. A legújabb tudományos kísérletek vezetői szerint megvan a megoldás, és rövidesen apró élőlények leheletéből nyerünk üzemanyagot az autóinkba, írja a Wired.

Eredmények

Anastasios Melis laboratóriumában már komoly eredményeket értek el. A Kalifornia Egyetem mikrobiológus professzora csapatával az elmúlt pár évet mikrobiológiai kutatásokkal töltötte. Azt akarták kideríteni, hogy mi befolyásolja a zöldalgák hidrogéngáz-termelő képességét a fotoszintézis során. Reményeik szerint technológiájuk tökéletesítésének hála a jövőben algafarmok lesznek mindenfelé, melyek elég áramot termelnek majd autóinkhoz vagy akár lakásaink melegítéséhez.

Melis szerint nincs egyébről szó, mint az energia átalakításáról, melynek üzemanyag lesz az eredménye. A zöldalgák vagy a baktériumok biokatalizátorként működnek, így segítve a napenergia hidrogénenergiává alakítását.

Hasonlóval kísérleteznek a Pennsylvania Egyetemen, ahol sikerült rávenniük a bacilusokat arra, hogy szennyezet víz hatására hidrogént termeljenek. A bacilusok glükózzal táplálkoznak, majd azokat lebontva oxigén és hidrogén keletkezik. Már csak el kell szipkázni a hidrogént és máris kész az üzemanyag.

Tiszta munka

Mindeközben az apró kis élőlények a cukrot is lebontják, tehát a folyamat során még a környezetet is tisztul. Az egyetem környezetmérnöki karának professzora szerint ráadásul mindehhez nincsen szükség semmiféle mágikus adalékra, hiszen bármelyik termőföldben megvannak ezek a baktériumok.

Bruce Logan és csapata azon is dolgozik, hogy az áramtermelés folyamatát egyszerűbbé tegyék a mikrobiológiai üzemanyag cellának nevezett szerkezet segítségével. Ennek köszönhetően a kis bacilusalapú termelőegységünket bárhová magunkkal vihetnénk, mérete nem haladná meg egy bőröndét, ráadásul csak cukorral kell etetni.

Ugyanakkor a tudósoknak még mindig komoly gondot okoz a megfelelő teljesítményt kikényszeríteni ezekből az apró élőlényekből. A teljesítmény fokmérője lényegében a hidrogén vagy a belőle előállítható energia. Malis szerint a fotószintetizáló bacilusai 38 ezer köbméter hidrogént képesek előállítani naponta, de a tesztek szerint ennek eddig alig a harmada jött össze.