Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Feltámaszthatók a mamutok

2006.08.15. 15:40
Tudósok szerint fagyott állapotban egész jól átvészelhette a mamutsperma az elmúlt párezer évet. Ha beültetnék elefántba a kipusztult állat hímivarsejtjét, némi kihagyással újra mamut születhetne.

Feltámaszthatók a kihalt mamutok, legalábbis ezt állítja a Proceedings of the National Academy of Sciences című újság egyik cikke. A módszer meglehetősen egyszerűen hangzik: találni kell egy fagyott állapotban lévő egyedet, és ki kell vonni belőle a spermát. A remények szerint jeges állapotban az örökítőanyag különösebb sérülések nélkül átvészelte az elmúlt időszakot. Az elmúlt meglehetősen hosszú időszakot, az utolsó mamutok ugyanis a jégkorszak végén, 3500 évvel ezelőtt haltak ki.

Van ilyen

A tudósok szerint elviekben semmi akadálya nincs az újrateremtésnek. Az emberi spermát is gyakran lefagyasztják, majd újrafelhasználják: igaz, ezekben az esetekben pontosan ellenőrzött, laboratóriumi körülményekről beszélhetünk, melyek nem álltak rendelkezésre az utolsó mamutok kipusztulásakor.

Ugyanakkor egereknél már sikeresen tesztelték a módszert. Egy kísérlet során különösebb odafigyelés nélkül sikerült mínusz 20 Celsius fokosra lefagyasztani egy védtelen, döglött egeret. Másfél évtizeden keresztül jégbörtönében tartották az állatot, majd kivonták belőle a spermát. A kísérlet igazolta a várakozásokat: egyes hímivarsejtek életképesek maradtak, és teherbe tudták ejteni a lányegeret.

Régóta halott

Persze a mamutoknál bonyolultabb a helyzet, hiszen nem 15, hanem 3500 évről van szó, ennyi idő alatt sokkal jobban károsodhattak a spermák, de a módszer ugyanaz lenne. Kinyernék az örökítőanyagot, majd ezt beültetnék egy petesejtbe, egy elefánt petesejtjébe. A tudósok remélik, hogy a mamut és elefánt párosításából a mamutra emlékeztető egyed születhet. Mivel az elefántnál tart a legtovább a vemhesség időszaka, 22 hónapig kéne várni a mamutbébire. Az utód nem csak a mamut ismertetőjegyeit hordozná magán, hiszen hasonlítana anyjára is, ugyanakkor tudósok szerint ennél közelebb nem lehet jutni a gyapjas állathoz, ha egyáltalán lehetséges a két faj párosítása.