Valér
-1 °C
0 °C

Hazudnak a hazugságvizsgáló gépek

2002.10.10. 10:32
A CIA, az FBI, és egyéb ügynökségek szakértői véleményei alapján az amerikai tudományos akadémia bizottsági jelentése megbízhatatlannak nyilvánította a hazugságvizsgálókat. Így megszűnhet a szövetségi alkalmazottak - bűnözők és kémek kiszűrésére érdekében rendszeresített - tömeges poligráfos kivizsgálása.
Az energiaügyi minisztérium felkérésére végzett vizsgálatból két fő tanulságot vontak le az akadémikusok: a poligráf tévesen vezehet olyan megállapításokra, hogy valamely munkavállaló hazudik, miközben megfelelően felkészített személy lebukás nélkül hazudhat az eszközbe.

Az akadémiai bizottság tagjai - akik ismerik a hazugságtesztelés elméleti alapjait, de gyakorlati vizsgálatokkal nem foglalkoztak - tizenkilenc hónapot fordítottak állami fővizsgálók kikérdezésére, statisztikai kimutatásokra és különböző esetek elemzésére.

Tökéletlen igazmondó

"A szakirodalomban is ismertetett esetekben, elhárításban járatlan személyek esetén, pontos eseményekre irányuló kérdéseknél a poligráf segítségével a véletlennél jelentősen jobb arányban meg lehet különböztetni az igazmondást a hazugságtól - ez az arány azonban jelentősen rosszabb a tökéletesnél." - állapították meg.

A jelentésben megjegyzik: előfordul, hogy az eszköz segítségével tévesen hazugságon kapnak valakit, aki valójában csak feszült. Tipikusan gyakorinak tünt az ilyen tévedés, ha a vizsgált személy valamilyen "megbélyegzett társadalmi csoport" tagja.

Lankad az éberség

Az amerikai akadémia vizsgálóbizottsága ezek mellett arra is figyelmeztette a minisztériumot, hogy a hazugságvizsgálatba fektetett túlzott bizalom hamis biztonságézethez vezet, amely más biztonsági ellenőrzések hibás enyhítéséhez vezethet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!