A fű rontja a memóriát, vagy nem?

2002.03.07. 11:17
A hosszabb ideje marihuánát fogyasztók memóriája rosszabb és összpontosítási képességük pedig rövidebb azokénál, akik csak néha, vagy rövidebb ideje élnek a fűvel - állítják ausztrál kutatók. A "szignifikáns különbséget" az Egyesült Államokban drogkezelésein résztvevő fogyasztókon elvégzett tesztek mutatták ki. A vizsgálati eredmények azonban nem terjedtek ki arra, hogy helyre állnak-e a korábbi agyi képességek a füvezés abbahagyása után. A teszteredmények így csak újabb lendületet adtak a könnyű drogok agyi hatásairól folyó tudományos vitának.
Az amerikai orvosi egyesület újságjában (The Journal of the American Medical Association) megjelent tanulmány szerint a régi és folyamatos füvezők elméletileg megszenvedik szokásukat munkahelyükön és a mindennapi kapcsolataikban is. A felmérés során 51 hosszútáv-fogyasztót, 51 viszonylag rövid ideje, és 33 nem füvezőt teszteltek. A memória- és figyelemvizsgálatot valamint további agyi funkciókat mérését magában foglaló teszteket átalagosan 17 órás fűmentes állapot után végezték el. A BBC által közölt eredmény szerint teljesen egyértelmű különbség mutatható ki azok között, akik marihuánát két évtizednél régebben, illetve azok, akik csak tíz éve fogyasztanak.

Fordítottan arányos

A szótanulási teszten a régi fogyasztók jóval kevesebb szót tudtak megjegyezni a másik két csoportnál. Egyértelműen gyengébb eredményeket produkáltak a tanuláson kívül, az emlékek megtartásában és felidézésében is. A kontrollcsoporthoz képest viszont mindkét drogfogyasztó társaság kifejezetten gyengén teljesített időtartam-becslési feladatban. A kutatók szerint a tesztteljesítmények egyértelmű összefüggést mutattak a marihuánafogyasztás hosszával, azaz az évek számának növekedésével romlottak az eredmények.

Fél nap vagy egy hét, nem mindegy

A vizsgálatot az ausztráliai Új Dél-Walesi Egyetem kutatói végezték. A Harvard pszichiátriai intézetéből, Harrison Pope azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a más, nemrégiben közzétett vizsgálati eredmények csak korlátozott hatást mutattak ki a kognitív funkciók romlásában. Ugyanabban a lapban közölt kommentárja szerint "bár 17 órás absztinencia után egy élethossziglani fogyasztó valóban rosszabb eredményeket produkál, ez mégsem mond semmit arról, mi történne egy hét vagy hosszabb fogyasztási szünet után".  • Hírek
  • Hírek