Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A fű rontja a memóriát, vagy nem?

2002.03.07. 11:17
A hosszabb ideje marihuánát fogyasztók memóriája rosszabb és összpontosítási képességük pedig rövidebb azokénál, akik csak néha, vagy rövidebb ideje élnek a fűvel - állítják ausztrál kutatók. A "szignifikáns különbséget" az Egyesült Államokban drogkezelésein résztvevő fogyasztókon elvégzett tesztek mutatták ki. A vizsgálati eredmények azonban nem terjedtek ki arra, hogy helyre állnak-e a korábbi agyi képességek a füvezés abbahagyása után. A teszteredmények így csak újabb lendületet adtak a könnyű drogok agyi hatásairól folyó tudományos vitának.
Az amerikai orvosi egyesület újságjában (The Journal of the American Medical Association) megjelent tanulmány szerint a régi és folyamatos füvezők elméletileg megszenvedik szokásukat munkahelyükön és a mindennapi kapcsolataikban is. A felmérés során 51 hosszútáv-fogyasztót, 51 viszonylag rövid ideje, és 33 nem füvezőt teszteltek. A memória- és figyelemvizsgálatot valamint további agyi funkciókat mérését magában foglaló teszteket átalagosan 17 órás fűmentes állapot után végezték el. A BBC által közölt eredmény szerint teljesen egyértelmű különbség mutatható ki azok között, akik marihuánát két évtizednél régebben, illetve azok, akik csak tíz éve fogyasztanak.

Fordítottan arányos

A szótanulási teszten a régi fogyasztók jóval kevesebb szót tudtak megjegyezni a másik két csoportnál. Egyértelműen gyengébb eredményeket produkáltak a tanuláson kívül, az emlékek megtartásában és felidézésében is. A kontrollcsoporthoz képest viszont mindkét drogfogyasztó társaság kifejezetten gyengén teljesített időtartam-becslési feladatban. A kutatók szerint a tesztteljesítmények egyértelmű összefüggést mutattak a marihuánafogyasztás hosszával, azaz az évek számának növekedésével romlottak az eredmények.

Fél nap vagy egy hét, nem mindegy

A vizsgálatot az ausztráliai Új Dél-Walesi Egyetem kutatói végezték. A Harvard pszichiátriai intézetéből, Harrison Pope azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a más, nemrégiben közzétett vizsgálati eredmények csak korlátozott hatást mutattak ki a kognitív funkciók romlásában. Ugyanabban a lapban közölt kommentárja szerint "bár 17 órás absztinencia után egy élethossziglani fogyasztó valóban rosszabb eredményeket produkál, ez mégsem mond semmit arról, mi történne egy hét vagy hosszabb fogyasztási szünet után".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!