Gergely
6 °C
23 °C

Szavazzon a leghülyébben kinéző emlősre!

2006.02.06. 20:33
Meghirdetjük a leghülyébben kinéző emlősök versenyét, az eredmény alakulása az olvasó kezében van. Fajokról van szó, így nem számít, ha egy fajon belül valamelyik állat hülyébben néz ki, mint a többi. Adjon tíz pontot annak a versenyzőnek, amelyik a legviccesebb külsejű, egyest annak, amelyik nem az. És hogy tanulni is lehessen a szavazásból, megkértük Nádori Gergely biológust, mondja el, mit kell tudni a versenyzőkről. Szavazzon, és tudja meg, hogyan alkot társadalmat a csupasz turkáló, kiről kapta nevét a császártamarin, mikor volt a budapesti állatkertben földimalac, vagy hogy miért vizeli le választottját a kúszósül, aminek ráadásul antibakteriális a tüskéje.

Szavazzon a leghülyébben kinéző emlősre!

Meghirdetjük a leghülyébben kinéző emlősök versenyét, az eredmény alakulása az olvasó kezében van. Fajokról van szó, így nem számít, ha egy fajon belül valamelyik állat hülyébben néz ki, mint a többi. Adjon tíz pontot annak a versenyzőnek, amelyik a legviccesebb külsejű, egyest annak, amelyik nem az. És hogy tanulni is lehessen a szavazásból, megkértük Nádori Gergely biológust, mondja el, mit kell tudni a versenyzőkről. Szavazzon, és tudja meg, hogyan alkot társadalmat a csupasz turkáló, kiről kapta nevét a császártamarin, mikor volt a budapesti állatkertben földimalac, vagy hogy miért vizeli le választottját a kúszósül, aminek ráadásul antibakteriális a tüskéje.

Aranyos elefántcickány (Rhynchocyon chrysopygus)

Az elefántcickányoknak nincs közük a hazánkban is honos cickányokhoz, bár az orrberendezésük igen hasonló. Rendszertani helyzetüket az alapos dns-vizsgálatok tisztázták, így kaptak saját rendet az emlősökön belül. Az elefántcickányok csak Afrikában élnek és jóval nagyobbak névrokonaiknál, az aranyos elefántcickány akár fél kilót is nyomhat. Ez a faj Kenya erdeiben él, ahol egyre jobban csökken az élőhelye. A monogám párok közösen védik a területüket, szigorú munkamegosztásban a betolakodó nőstényeket a nőstény, a hímeket a hím űzi el.

3,28

Bozótmalac (Potamochoerus porcus)

A párosujjú patások rendjébe és a disznófélék családjába tartozó bozótmalac Afrika több területén megtalálható. A nyugati alfaj (pictus) a vörös folyami malac nevet is viseli, ennek az alfajnak van a legkülönlegesebb füle és színe. Általában nagy csapatokban él (húsz-negyven egyed), amelynek élén a vezérkan áll. A csapat a veteményekben jelentős károkat okozhat. A gyermeknevelés főleg a kanokra hárul, az elválasztás után a nőstények már nem törődnek igazán a kicsinyekkel. Legfőbb ragadozóik a leopárdok, amelyek száma erőteljesen csökken, úgyhogy az utóbbi években a bozótmalacoké nő.

3,23

Császártamarin (Saguinus imperator)

A császártamarin nevét II. Vilmos német császár után kapta, de ebben az állatpreparátoroknak is szerepe volt, akik a kitömött majmok bajszát előszeretettel kanyarították felfelé, ahogy a császár teremtette divat megkívánta. Amazónia esőerdeiben lakik, főleg gyümölcsöt fogyaszt, de nem veti meg a rovarokat sem. Három-nyolc fős csapatokban él, néha más tamarinokkal keveredve, de a csoportban mindig főnöki pozícióban áll.

3,43

Csillagorrú vakond (Condylura cristata)

Az Észak-Amerika nedvesebb területein lakó csillagorrú vakond minden valószínűség szerint a legkifinomultabb tapintással rendelkező emlős. Orrának huszonkét nyúlványával különleges aprólékossággal képes érzékelni a tapintott tárgyakat, azok mikroszkopikus szerkezetét is felfogja. Remek úszó, és a vízben az apró elektromos jeleket is képes megérezni. Kisebb kolóniákban él, bár az egyedek között nem túl szoros a kapcsolat. A vakondok közül az egyik legtöbbet tölti a felszínen, bár látása a többiéhez hasonlóan csökevényes.

2,96

Csupasz turkáló (Heterocephalus glaber)

A csupasz turkáló úgy néz ki, mint egy ráncos szafaládé négy foggal. De nemcsak emiatt különleges lény, ez az egyetlen társadalomalkotó (euszociális) emlős. A hangyákhoz hasonlóan a királynő irányít és szaporodik, három-négy hím a párosodással van elfoglalva, a katonák védik a kolóniát, a többiek meg (akár hetvenen is) dolgoznak. A királynő az uralmát részben kémiai anyagok részben pedig az alattvalók rendszeres megverése útján tartja fent. A csupasz turkálók Kenya és Szomália forró felföldjein élnek a talajban, szőrtelenségük védi őket az élősködők ellen, fogaik pedig azért vannak az ajkakon kívül, mert azzal harapják a földet. Nézegessen csupasz turkálókat élőben, a washingtoni Smithsonian állatkert webkameráján!

3,20

Északi elefántfóka (Mirounga angustirostris)

Az elefántfóka nem csak nevetséges ormánya okán került be a válogatásba, mozgása is feljogosítja erre. A szárazföldön úgy halad, hogy előredobálja magát a hasán. Mindezt azért, mert három tonnát is elérheti a súlya, és másképp nem bírja el magát. Ez mindenképpen különleges látvány. Nevetséges ormánya csak a hímeknek van, ennek segítségével hangosítják fel az üvöltésüket, ami a többi hím elűzésében segít. Mindezt persze a szexért teszik, a sikeres bikáknak ugyanis nem kisebb jutalom jut, mint hogy egy egész háremmel (amiben ötven tehén is lehet) párosodhatnak. Az elefántfókák csak évente kétszer jönnek ki a szárazföldre, idejük legnagyobb részét a nyílt tengeren töltik. A fókák közül ezek az állatok tudnak a legmélyebbre (akár 1600 m) és legtovább (akár 120 perc) is merülni.

3,21

Földimalac (Orycteropus afer)

A búroktól kapott nevével az aardvark kibérelte magának az első helyet az angol enciklopédiákban. Ez a jókora (60-80 kg) éjszakai életmódot élő termeszvadász leginkább az ásásban jeleskedik. Ha veszélyt érez, erős karmaival pillanatok alatt beássa magát a földbe, ráadásul a legkeményebb termeszvárakat is felforgatja. Különleges fogai miatt saját rendet kapott az emlősökön belül, a csövesfogúakét. A földimalac népszerűségét részben az amerikai non-profit csatorna rajzfilmjének köszönheti, a PBS-en ugyanis Artúr, a földimalac okítja az ifjúságot. A Fővárosi Állatkertben utoljára a 20. század legelején volt földimalac, Kittenberger Kálmán, vadászati szakíró ajándékaként.

3,50

Foltos hiéna (Crocuta crocuta)

Kevés állatnak van rosszabb híre, mint a foltos (kacagó) hiénának. Ugyan Nagy Szent Albert nem hitte el, hogy tetszése szerint váltogatja a nemét, abban ő sem kételkedett, hogy utánozza az emberek hangját, és a hiéna árnyékától érintett vadászkutya megnémul. Később is gyakran volt a gonoszság, az igénytelenség vagy a paráznaság szimbóluma, utóbbié azért, mert a nőstények ivarszervei megtévesztésig hasonlítanak a hímekére. Valójában jól szervezett klánokban élő, utódairól példásan gondoskodó ragadozó, ami jobbára maga ejti el a zsákmányát, és ritkán fogyaszt dögöt.

2,56

Háromujjú lajhár (Bradypus tridactylus)

A lajhár méltán vált a lassúság szimbólumává, az emlősök közül senki sem lassabb nála. Ez előnyös is lehet, hiszen fő ragadozói a hárpiák, elsősorban a mozgást érzékelik. Különleges életmódjához alkalmazkodott hasán elválasztott szőre, a választék miatt a víz könnyebben lepereg róla. A szőrzetében éldegélő zöld algák a rejtőzködésben segítenek. A földön nem tud felegyenesedni, csak lassan, kúszva jut előre, viszont igen jó úszó, gyakran menekül úgy, hogy a fáról a folyóba pottyan. Nehezen magyarázható a lajhár azon szokása, hogy hetente csupán egyszer vizel és székel, de ehhez lemászik a fáról. Egyes kutatók szerint azért, hogy trágyázza a növényt, amiből táplálkozik.

3,23

Karibi lamantin (Trichechus manatus)

A szirének rendjébe tartozó lamantin (vagy manatisz vagy manáti vagy tengeri tehén) legközelebbi szárazföldi rokonai a szintén nem éppen modellalkatú elefántok. A sekély tengerekben békésen legelésző állatok legnagyobb ellensége a motorcsónak és a hideg tél, ezért a hideg évszakban az atomerőművek közelében gyűlnek össze az erőmű hűtővizében melegedve. A bumfordi állatok gyakran úsznak fel a folyókba, és a vízerőművek zsilipeinél a hullámokon szörföznek.

2,86

Kopasz uakari (Cacajao calvus)

Az uakariknak két alfaja él, a vörös (ucayalii) és a fehér (calvus), mindkettő Amazóniában, viszonylag kis területen. Az újvilági majmok közül az uakarik farka a legrövidebb. A húsz-harminc egyedből álló csapatok életük legnagyobb részét a fákon töltik. A fejük színe mutatja egészségi állapotukat, minél vörösebb, annál fittebb az egyed. Alapvetően békés állatok, szívesen társulnak más majmokkal is. A csoportokon belüli dominancia igazán csak a nőstényeket izgatja, a hímek nem harcolnak egymás között. Az erdőirtás és a vadászat miatt fokozottan veszélyeztetett faj.

3,07

Kúszósül (Erethizon dorsatum)

Ez az Észak-Amerika szerte elterjedt rágcsáló harmincezer tüskéjével igazán komolyan veszi az önvédelmet. Horgas és üreges tüskéi felületét antibakteriális anyag borítja, a kutatók szerint azért, mert a fákról leesve gyakran megsérti saját magát. Támadás esetén a fejét leszegi, vagy a földbe dugja. A tüskék színe éjszaka is jól látható a ragadozók számára, akik tudják, a süllel nem érdemes harcba szállni. A kúszósült látva adódik a kérdés: vajon hogyan párosodik? A válasz egyszerű, amíg nem mereszti fel a tüskéket, azok lelapulnak és nem veszélyesek. A párosodás előtti felkészülésként a nőstény és a hím egymással szemben két lábra áll, és a hím vizeletével árasztja el szíve választottját. A párosodás előtt ezt többször megismétlik.

3,24

Nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum)

Egy hazai versenyző! A patkósorrú denevérek különleges fejszerkezete a kiadott ultrahangok felerősítésére szolgál, meglehet, nem szép, de praktikus. A nagy patkósdenevér többnyire templomok padlásán, barlangokban, felhagyott bányákban él. Az utóbbi években (részben a templomfelújítások miatt) erősen megfogyatkozott a számuk, ezért fokozottan védetté nyilvánították.

3,08

Pampanyúl (Dolichotis patagona)

A pampanyúl neve megtévesztő, mivel valójában nem a nyulak rokona, hanem a rágcsálók közé tartozik. Ezért újabban inkább a nagy mara néven említik. Ismertebb rokonai közé tartozik a tengeri malac (ami valójában nem malac) és a vízi disznó (mondani sem kell, nem disznó, ez egy zűrös család), ez utóbbi után a pampanyúl a második legnagyobb rágcsáló a Földön (akár 16 kg is lehet). Közép- és Dél-Argentína füves pusztáinak, félsivatagjainak lakója. A pampanyúl különleges a rágcsálók között abban is, hogy szigorúan monogám kapcsolatban él, és egész életére választ párt magának. A párok általában kettesben róják a pampákat, és közösen nevelik utódaikat.

2,40

Varacskos disznó (Phacochoerus aethiopicus)

Különleges arcberendezése leginkább arra szolgál, hogy a hímek közti viadalok ne végződjenek komoly sérülésekkel. Éjszakára gyakran elhagyott földimalac-üregekbe húzódik, a 4-6 fős csapatokban szorosabb kapcsolat csak a nőstények között alakul ki, a hímek jönnek-mennek, többnyire csak a párzási időszakra csatlakoznak. Kinézetének köszönhetően nyerte el nem túl hízelgő szerepét is az Oroszlánkirályban, amelynek holland szinkronjában a varacskos disznók flamandul beszéltek, a holland-flamand ellenszenv demonstrációjaként.

2,87

Ide írjon, ha kihagytunk egy olyan emlős fajt, ami különösen hülyén néz ki!