Viola
-6 °C
-2 °C

Megszökött a túlélőrobot

2002.06.21. 14:51
A rotherhami Magna Tudományos Múzeumban március óta folyik az a kibernetikai kísérlet, amelyben "növényevő" és "húsevő" robotok küzdenek egymás ellen a túlélésért. A kísérlet egyik résztvevőjének szerdán nyoma veszett - a programot vezető Noel Sharkey professzor a múzeum parkolójában érte utol teremtményét.
"Aggodalomra semmi ok, mert ha megszöknek is, tökéletesen ártalmatlanok és nem veszik át az uralmat a bolygón - egyelőre." - nyugtatta a nagyközönséget Sharkey professzor egy gonosz kacaj kíséretében.

A Dél-Yorkshire-ben található Magna központ "Élő Robotok" című programja több száz látogatót vonz naponta. A kisérlet során egy arénában a robotok vadásznak egymásra húsevő és növényevő szerepkörben: a növényevők napelemjeik segítségével jutnak energiához, míg a húsevők az elejtett növényevőkből. A robotok neurális programozáson alapuló intelligenciája önállóan fejlődik és "szaporodásra" is képesek: a gyerekrobot - némi mutáció hozzáadásával - fele-fele arányban rendelkezik szülei tudásával.

Gaak veszélybe sodródik

Az egyik pirinyó robotot, Gaakot a programot vezető Noel Sharkey professzor körülbelül negyedórára hagyta magára szerdán. Az események utólagos rekonstrukciója alapján Gaak némi erőlködés árán kitört kifutójából és az aréna egyik targoncafeljáróján kijutva a Magna főbejáratán keresztül távozott.

Amikor megtalálták éppen az intézmény parkolójának bejáratánál szökött éppen (a közeli kaszáló felé), ahol az egyik látogató gépkocsijának kerekei alatt készült ripityává zúzódni.

"A kísérlet márciusi indulása óta rengeteget tanultak a robotok. Napról napra intelligensek lesznek, de az, hogy képes volt kijutni az épületből, még minket is meglepett." - kommentálta az eseményt Sharkey.

"Jártam már a Magnában párszor és aznap direkt azért mentem, hogy az új robotokat megnézzem. El tudják képzelni, mennyire meglepődtem, amikor majdnem elgázoltam egyet. Tudtam, hogy a robotok képesek egymással kommunikálni, de nem számítottam rá, hogy személyesen fogadnak." - nyilatkozott az elfogásról Dan Lowthorpe, 27 éves autóvezető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!