Edina
-12 °C
-3 °C

Összeütközött két galaxis

2007.06.27. 13:45
Tudósok lefényképezték, ahogy két galaxis 6,5 millió km/h sebességgel egymásnak rohan. De az is lehet, hogy egy fekete lyuk nyelt el 30 milliárd Napnak megfelelő tömegű anyagot, és kiköpött belőle egy keveset. A jelenség okát egyelőre nem ismerik, de az biztos, hogy kétmillió fényév nagyságú és 170 millió fokos.

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kutatóközpont csillagászcsapata a 3C 438 jelű galaxisnak otthont adó galaxishalmazról készített felvételeket a Chandra röntgentávcsővel, és egy kétmillió fényév hosszúságú, rendkívül forró gázfelhőt talált - jelenti a Hírek.csillagászat.hu portál. Az igen ritka, 170 millió fok hőmérsékletű gáz az egész galaxishalmazt kitölti. A képződmény mérete és hőmérséklete area utal, hogy valami kivételesen drámai esemény során jött létre.

A bal oldali kép a látható fény tartományában készült, a jobb oldali a magas hőmérsékletű részeket mutató röntgenkép (forrás: Palomar Obrervatory, NASA/CxC/CfA)

30 milliárd Nap a fekete lyukban

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogyan született az objektum, ami egyébként már jó ideje ismert intenzív robbanások forrásaként, amit a központi galaxisban levő fekete lyuk aktivitása okoz. Az egyik teória szerint a képződményt egy olyan kitörés hozta létre, amit a fekete lyukba hulló, óriási tömegű anyag idézett elő (a fekete lyukak az elnyelt anyag egy részét jetnek nevezett gázkilövellésekben kifújják, amelyek felhevítik a környező gázanyagot). A tudósok számításai szerint ehhez 30 milliárd naptömegnyi anyagnak kellett a fekete lyukba zuhannia.

Karambol 6,5 milliós sebességgel

A másik, valószínűbbnek tartott magyarázat szerint a jelenség nem más, mint két, igen nagy tömegű galaxishalmaz összeütközése, 6,5 millió km/h sebességgel. A halmazokban levő gázfelhők találkozása lökéshullámokat kelt, amelyek felhevítik az anyagot. Ez alakítja ki az ív alakú, extrém forró képződményt, ami leginkább egy hatalmas időjárási frontra emlékeztet. Ezzel az elmélettel annyi a gond, hogy a röntgenképen két forró csomót kellene mutatnia, de csak egy látszik. A probléma további vizsgálatához a Chandra távcső mellett az európai űrügynökség Föld körüli pályán keringő XMM-Newton röntgenteleszkópját is bevetik.