Béla
4 °C
15 °C

Lefilmezték a ritka primitív cápát

2007.01.25. 10:59
Egy japán szabadtéri akvárium munkatársai fotózták le a hatalmas fogakkal riogató ritka fajt, amelynek a természetes élőhelye hatszáz méterrel a tengerszint alatt van.

A Tokiótól délre található shizuokai Awashima szabadtéri akváriumot egy halász értesítette múlt vasárnap, hogy angolnaszerű rémséges cápafélét látott a tengeren.


Az akvárium dolgozói befogták az 1,6 méteres példányt, amit galléros cápa nőstényként azonosítottak. A fajt gyakran élő ősleletként emlegetik, mivel egyike azoknak a primitív fajoknak, amik szinte semmit sem változtak a prehistorikus idők óta, írja a Daily Mail.

A galléros cápalány rossz állapotban volt, amikor kifogták, és az akvárium tengervizes medencéjébe szállították. Az akvárium dolgozói lefilmezték, amint úszkál és kitátja hatalmas száját, majd néhány órával később az állat elpusztult.

"Rrendkívül ritkán látott élőlényről készítettünk mozgóképet. Hatszáz-ezer méterrel a tengerszint alatt él, ami mélyebb annál ahová az ember elérhet. Vagy már eleve beteg volt, vagy a sekély víz miatt gyengült le" - mondta az akvárium munkatársa.


A galléros cápáknak mindössze ez az egyetlen faja ismert. A faj hat pár kopoltyúnyílással rendelkezik, nevét a kopoltyúrések lebenyszerű kiszélesedéséből kapta. A galléros cápa más cápákkal és egyéb tengeri élőlényekkel, például polipokkal, tintahalakkal táplálkozik. Az akár kétméteres állat nőstény egyedei tíz-tizenöt utódot hoznak világra.