Szilvia
5 °C
16 °C

A gamma-sugárzást figyeli az űrlabor

2002.10.17. 17:28
Csütörtök reggel a kazahsztáni Bajkonurból fellőtték azt az európai űrlabort, amely többek között a világűrbeli radioaktív gamma-sugárzásról, valamint a fekete lyukakról szolgáltat majd újabb adatokat.
Európai űrlaboratóriumot bocsátottak fel csütörtökön reggel a kazahsztáni Bajkonurból egy Proton-K típusú orosz hordozórakétával, írta az MTI. A start ezúttal jól sikerült, nem úgy, mint kedden, amikor a pleszecki bázisról indított Szojuz-V-ös hordozórakéta nem egészen húsz másodperccel az indítás után felrobbant, és emiatt megsemmisült az általa szállított Foton-M űrszonda is.

Új adatok

A csütörtökön felbocsátott Proton rakéta az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Integral nevű, kéttonnás űrlaboratóriumát állítja Föld körüli pályára egy 600 millió dolláros kutatási program keretében. Az Integral (International Gamma Ray Astrophysics Laboratory) részletes felvételeket készít a gamma-sugarak forrásairól és különböző méréseket is végez majd.

A küldetést az ESA munkatársai vezetik; a New Scientist írása szerint a kutatók fő célkitűzése az, hogy a új adatokhoz jussanak a gamma-sugárkitörésekről, a fekete lyukakról és a nehéz elemek kialakulásáról. Egy-egy gamma-sugárkitörés során egy másodperc alatt annyi energia szabadulhat fel, mint amennyit a Nap sugároz ki teljes élettartama alatt.

Ismeretlen források

Az asztronómusok már korábban is foglakoztak az űrből érkező gamma-sugarak megfigyelésével. A NASA Compton űrteleszkópja kutatott először a nagy energiájú sugarak után, a műhold 1991 és 2000 között keringett Föld körüli pályán.

A Compton megfigyelései szerint a galaxis számos gamma-sugárforrással rendelkezik, ilyenek a pulzárok és a szupernova-robbanások utáni maradványok is. A küldetés egyik legnagyobb meglepetése annak felfedezése volt, hogy a Tejútrendszeren kívüli galaxisok magja hatalmas mennyiségű energiát sugároz.

A Compton 300 gamma-sugár-forrást fedezett fel, ezeknek egy kisebb része a Tejútrendszerben található, kétharmaduk azonban azonosítatlan maradt. "A jövőbeli küldetéseknek egyik legnagyobb feladata ezeknek a forrásoknak a felderítése lesz" - mondta Volker Schönfelder, a Max Planck intézet munkatársa.

Speciális műszerek

Az INTEGRAL négy speciális műszert szállít, köztük a valaha épített legérzékenyebb gamma-sugár-spektrométert. Ennek segítségével, a rögzített gamma-sugár-"ujjlenyomatok" révén a kutatók azt is tanulmányozhatják, hogy miként alakulnak ki a nagy atomsúlyú elemek a világűrben.

A többi műszer a látható fény, a gamma-sugarak és a röntgensugarak tartományában fotózza majd a világűrt. Így valószínűleg pontosabban be lehet majd határolni a gamma-sugarak forrásait.

Az Integral október 31-én áll a végleges pályára. A műhold három naponként kerüli meg a Földet, 9 ezertől 153 ezer kilométerig terjedő magasságban. A kutatók remélik, hogy az űrlabor képes lesz havonta legalább egy gamma-sugárkitörést rögzíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?