Valér
4 °C
8 °C

Nyújtott axonokkal a gerincsérülés ellen

2006.02.22. 09:51
Amerikai kutatók olyan háromdimenziós idegsejt-hálózatot hoztak létre, amellyel "megfoltozható" a sérült gerincvelő.

Douglas H. Smith, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának professzora munkatársaival patkányok ganglionjaival kísérleteztek. (A ganglionok, vagyis idegdúcok, az idegsejtek halmazai, amelyeket kötőszöveti tok vesz körül) - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A ganglionokat két tápoldatos műanyag lapocskára helyezték, s hamarosan a neuronok, vagyis az idegsejtek, nyúlványokat (axonokat) növesztettek, amelyek összekapcsolódtak a másik lapocskán lévő idegsejtekkel.

A kísérletnek ebben a stádiumában egy apró villanymotor komputeres irányítással napokon át lassan növelte a két lapocska közötti távolságot. Egy hét alatt az axonok tíz milliméterrel nyúltak meg, egyfajta hidat alkotva a két idegsejt-csoport között. A továbbiakban a kutatók a hálózatot egy kollagén-lapra helyezték, majd "összegöngyölítették", s a kísérleti patkány sérült gerincvelejébe ültették be.

A kutatók "épített" idegszövetnek nevezték el az így nyert anyagot, amely struktúrájában hasonlatos a gerincvelő sérülés előtti állományához. A rendszeren belül a hosszú nyúlványok összekötik a két különálló idegsejt-csoportot, s a neuronok további axonokat növesztenek: képesek mind egymás felé, mind a sérült gerincvelő felé nyújtózkodni.

Négy hét elteltével a szövedék megtartotta eredeti struktúráját, s a neuronok, valamint nyúlványaik szerencsésen túlélték a beültetést. Ám ami még fontosabb, az az, hogy a mesterséges szövedék szélein lévő axonok átjutottak a gerincvelőtől őket elválasztó kollagénen, s beépültek a befogadó szervezet idegszövetébe.

A továbbiakban a kutatók azt vizsgálják majd, hogy mennyire képes ez a mesterséges híd az idegi impulzusok továbbítására.

Douglas H. Smith professzor reményei szerint a nem is oly távoli jövőben e módszer a gerincsérült emberek gyógyításában is alkalmazható lesz.