Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az Unió jóváhagyta a méhnyakrák elleni oltást

2006.07.31. 12:50
Jóváhagyta az EU gyógyszerhatósága a Gardasil nevű méhnyakrák elleni védőoltást. Magyarországon várhatóan jövőre lesz hozzáférhető a készítmény, ami a nők körében második legelterjedtebb rákos megbetegedést gyógyítja.

A méhnyakrák a nők körében a második legelterjedtebb rákfajta, és második a halálokok sorában is. Évente 300-500 ezren halnak meg ebben a betegségben a világon.

A Gardasil az összes méhnyakrák-megbetegedés hetven százalékát okozó, nemi úton terjedő humán papillomavírus (HPV) ellen hat. Maguk a gyártók, az amerikai Merck és Sanofi-Aventis forgalmazza majd Európában a vakcinát, amit az Egyesült Államok gyógyszerész bizottsága, az FDA júniusban biztonságosnak és hatékonynak nyilvánított. A Gardasilt olyan 9 és 26 év közötti nők beoltására szánják, akik még nem fertőződtek meg a HPV-vel.

Ajánlja, de még nincs törzskönyv

Július 28-án, pénteken az EMA, az Európai Unió gyógyszerhatósága is jóváhagyta és ajánlotta a humán papillomavírus fertőzése, a nemi szervek tumoros elváltozása és a méhnyakrák kialakulása elleni védelem céljából.

Az ajánlás után már csak egy lépés a forgalmazáshoz szükséges törzskönyv, amelyet a Guardian értesülése szerint az EMA két hónapon belül kiad. Piaci elemzők szerint az új gyógyszer évente és világszerte több mint hárommilliárd forintos forgalmat generál majd.

Öt-nyolcezer forint lesz

Dr. Mueler Otmár, a VÉFE, védőoltást gyártók magyarországi egyesületének elnöke az Indexnek elmondta, ha az EMA törzskönyvezi a Gardasilt, az uniós tagállamokban már nincs szükség további törzskönyvezésre.

"Ha meglesz az EMA törzskönyve, a nemzeti hatóságok is átveszik. Magyarországon valószínűsíthetően a 18-16 év alatti nők esetében kötelező oltás lesz. Az utóbbi időben piacra dobott korszerű védőoltások világpiaci ára öt-nyolcezer forintnak megfelelő összeg, feltehetően a Gardasil ára is hasonló lesz. Az ártámogatás megítélése pedig minimum féléves folyamat, így valószínű, hogy az EMA törzskönyvezést követően körülbelül fél évig hozzáférhető lesz a vakcina, de drágán, ezt követően körülbelül ötven százalékos OEP-támogatással, majd ezután talán ingyenessé lesz állami támogatással, de egyelőre ez még hipotetikus elgondolás" - fogalmazott.