Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Humánus könnygázzal oszlattak a rendőrök

2006.09.20. 12:30
A CS-t bevetették már Vietnámban, Észak-Írországban, Irakban, a texasi Wacóban és a Szabadság téren. Bár a könnygáznak nevezett anyag komoly bőr- és nyálkahártya-irritációt okoz, még mindig jobb, mint elődje, a CN vagy a nála 6-10-szer erősebb CR.

"Az első könnygáztalálatot telibe kaptam, arcba, akkor kifolyt a szemem egy kicsit. Leginkább az igazán jó minőségű speedre emlékeztetett, klasszikus vegyszerszaga volt. Égette kicsit a bőrömet, később le is mostam" - számol be az MTV ostromakor bekapott közvetlen könnygáztalálatról az Index munkatársa, akit a magyar rendőrségnél rendszeresített CS nevű anyaggal fújtak le tudósítás közben.


CS és gázálarc készenlétben. Fotó: Nagy Attila

A CS (orto-klorobenzilidén-malononitril, C10H5ClN2) a köznyelvben könnygáz néven emlegetett kemikáliák egyike, amelyet a világ számos országában használnak a rendfenntartó erők tömegek megfékezésére - ezt vetette be a magyar rendőrség a hétfő és kedd éjszakai zavargásokkor Budapesten. A rendfenntartók által tömegoszlatásra használt vegyi anyagok - vagyis a könnygáz - jellemzője, hogy alkalmazásuk a bakancshoz, a tomfához és a gumilövedékhez hasonlóan nem halálos. A közhiedelemmel ellentétben viszont a CS nem gáz, hanem szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú anyag - leggyakrabban aeroszol formájában juttatják a levegőbe, mint a légfrissítőt vagy a szúnyogirtó szprét.

Jobb, mint a többi

Az először 1928-ban szintetizált CS feltalálóiról, az amerikai Ben Corsonról és Robert Stoughtonról kapta a nevét, és nagyjából az 1950-es évek végén váltotta fel elődjét, a CN-t , ami egyébként máig használatos kereskedelmi forgalomban kapható termékekben, például a Mace Security International biztonsági cég népszerű termékcsaládjában.

Társaihoz képest a CS viszonylag humánus fegyvernek számít, ezért is szorította ki a korábban használt anyagokat a rendfenntartásból. Elődje, a CN (kloroacetofenon, C8H13ClO) erősen toxikus vegyület, irritálja a száj és az orr nyálkahártyáját, de súlyosabb esetekben az egyensúly és a tájékozódási képesség elvesztését is okozhatja. Nem beszélve a CR-ről (dibenz-oxazepin) , amely 6-10-szer erősebb a CS-nél, intenzív irritációt és fájdalmat okoz a bőr felületén, köhögést, sőt ideiglenes vakságot okoz, és ezzel pánikba kergeti az áldozatot.

A CS enyhébb, de így is kínos tüneteket okoz: "Taknyolás, nyálcsorgatás, enyhe öklendezés, ami vissza-visszajött egy kicsit, reflexszerűen felidéződött később" - emlékszik vissza élményeire az Index munkatársa. A szakirodalom ugyanakkor megemlíti, hogy nagy dózisban a CS komoly köhögőrohamokat, hányást és légzési nehézséget idéz elő, és a CN-hez hasonlóan dezorientációt is okozhat.

Az elmúlt fél évszázadban a CS-t a legváltozatosabb helyeken és helyzetekben vetették be, így Vietnámban, Irakban és Észak-Írországban. CS-t használt az FBI 1993-ban a texasi Wacóban, amikor megtámadta és végül kiirtotta David Koresh szektájának mind a 83 tagját.

Ellenszer

"Amint nem direkt a szemedbe kapod, hanem csak terjeng körülötted, a szagot egy pólóval ki tudod szűrni. Hosszú ujjú pólót tartottam az arcom elér - egy normál pamutpóló már kiszűri" - mondja a CS-t közelről megtapasztaló tudósító.

Ennél sokkal többet máshol sem találni a könnygáz elleni védekezésről. A legköltségesebb és leghatékonyabb eszköz, a gázálarc - ennek hiányában a tüntetők gyakran visszadobják a rendőrökre a könnygázgránátokat, ez a módszer azonban mit sem ér, ha a gáz nem gránát, hanem szpré formájában érkezik.

Ha már megtörtént a baj, a CS-t a leghatékonyabban víz és nátriumbiszulfit 5 százalékos oldatával lehet eltávolítani az érintett bőrfelületről.