Bonifác
10 °C
16 °C

Humánus könnygázzal oszlattak a rendőrök

2006.09.20. 12:30
A CS-t bevetették már Vietnámban, Észak-Írországban, Irakban, a texasi Wacóban és a Szabadság téren. Bár a könnygáznak nevezett anyag komoly bőr- és nyálkahártya-irritációt okoz, még mindig jobb, mint elődje, a CN vagy a nála 6-10-szer erősebb CR.

"Az első könnygáztalálatot telibe kaptam, arcba, akkor kifolyt a szemem egy kicsit. Leginkább az igazán jó minőségű speedre emlékeztetett, klasszikus vegyszerszaga volt. Égette kicsit a bőrömet, később le is mostam" - számol be az MTV ostromakor bekapott közvetlen könnygáztalálatról az Index munkatársa, akit a magyar rendőrségnél rendszeresített CS nevű anyaggal fújtak le tudósítás közben.


CS és gázálarc készenlétben. Fotó: Nagy Attila

A CS (orto-klorobenzilidén-malononitril, C10H5ClN2) a köznyelvben könnygáz néven emlegetett kemikáliák egyike, amelyet a világ számos országában használnak a rendfenntartó erők tömegek megfékezésére - ezt vetette be a magyar rendőrség a hétfő és kedd éjszakai zavargásokkor Budapesten. A rendfenntartók által tömegoszlatásra használt vegyi anyagok - vagyis a könnygáz - jellemzője, hogy alkalmazásuk a bakancshoz, a tomfához és a gumilövedékhez hasonlóan nem halálos. A közhiedelemmel ellentétben viszont a CS nem gáz, hanem szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú anyag - leggyakrabban aeroszol formájában juttatják a levegőbe, mint a légfrissítőt vagy a szúnyogirtó szprét.

Jobb, mint a többi

Az először 1928-ban szintetizált CS feltalálóiról, az amerikai Ben Corsonról és Robert Stoughtonról kapta a nevét, és nagyjából az 1950-es évek végén váltotta fel elődjét, a CN-t , ami egyébként máig használatos kereskedelmi forgalomban kapható termékekben, például a Mace Security International biztonsági cég népszerű termékcsaládjában.

Társaihoz képest a CS viszonylag humánus fegyvernek számít, ezért is szorította ki a korábban használt anyagokat a rendfenntartásból. Elődje, a CN (kloroacetofenon, C8H13ClO) erősen toxikus vegyület, irritálja a száj és az orr nyálkahártyáját, de súlyosabb esetekben az egyensúly és a tájékozódási képesség elvesztését is okozhatja. Nem beszélve a CR-ről (dibenz-oxazepin) , amely 6-10-szer erősebb a CS-nél, intenzív irritációt és fájdalmat okoz a bőr felületén, köhögést, sőt ideiglenes vakságot okoz, és ezzel pánikba kergeti az áldozatot.

A CS enyhébb, de így is kínos tüneteket okoz: "Taknyolás, nyálcsorgatás, enyhe öklendezés, ami vissza-visszajött egy kicsit, reflexszerűen felidéződött később" - emlékszik vissza élményeire az Index munkatársa. A szakirodalom ugyanakkor megemlíti, hogy nagy dózisban a CS komoly köhögőrohamokat, hányást és légzési nehézséget idéz elő, és a CN-hez hasonlóan dezorientációt is okozhat.

Az elmúlt fél évszázadban a CS-t a legváltozatosabb helyeken és helyzetekben vetették be, így Vietnámban, Irakban és Észak-Írországban. CS-t használt az FBI 1993-ban a texasi Wacóban, amikor megtámadta és végül kiirtotta David Koresh szektájának mind a 83 tagját.

Ellenszer

"Amint nem direkt a szemedbe kapod, hanem csak terjeng körülötted, a szagot egy pólóval ki tudod szűrni. Hosszú ujjú pólót tartottam az arcom elér - egy normál pamutpóló már kiszűri" - mondja a CS-t közelről megtapasztaló tudósító.

Ennél sokkal többet máshol sem találni a könnygáz elleni védekezésről. A legköltségesebb és leghatékonyabb eszköz, a gázálarc - ennek hiányában a tüntetők gyakran visszadobják a rendőrökre a könnygázgránátokat, ez a módszer azonban mit sem ér, ha a gáz nem gránát, hanem szpré formájában érkezik.

Ha már megtörtént a baj, a CS-t a leghatékonyabban víz és nátriumbiszulfit 5 százalékos oldatával lehet eltávolítani az érintett bőrfelületről.