Auguszta
-7 °C
0 °C

Feltalálták a melegre melegedő legyet

2002.09.18. 16:44
Tudományos áttörés hatása alatt őrjöng a genetikustársadalom: Toshihiro Kitamoto módosított legyei a környezet hőmérsékletétől függően udvarolnak nőstény vagy hím fajtársaiknak.
"Kényes kérdés ez" - válaszolta Beckman Intézet japán munkatársa a New Scientist kérdésére, hogy voltaképpen mi a lényege a kísérletnek.

Kitamoto a legyek genetikáját kutatva bukkant arra a génre, amely a szexuális viselkedési mintákat szabályozza a rovar idegrendszerében. A gén a hőmérséklettől függően megváltoztatta a feromonok érzékelését: 30 Celsius fok alatt a legyek heteroszexuális viselkedést tanúsítottak, de amint feljebb kúszott a higany, a hímek egymás iránt kezdtek érdeklődni.

Öröklés és/vagy/hanem szocializáció

"Mindennek kevéssé meglepő módon semmi köze az emberi szexuális viselkedéshez. A legyek egészen máshogy működnek. Marhaság ez alapján bármilyen analógiát felállítani" - vélekedett Ruth Hubbard, a Felelősségteljes Genetikáért Tanács szakértője.

Ennél lelkesebbnek mutatkozik Dean Hamer, az amerikai népegészségügyi intézet kutatója, aki szerint a legyek végül arra inspirálhatják kollégáit, hogy az emberi szexuális viselkedés genetikai indítékait vizsgálják. Hamer leszögezte: nem zárhatják ki, hogy hasonló működéseket találnak az emlősökben. "A különböző állatfajoknál gyakori a homoszexuális viselkedés és ez komoly genetikai hatásra utal" - vélekedett a szakember.

Mint ismert, Hamer kutatócsoportja évekkel ezelőtt azzal kavarta fel a port, hogy közölték: megtalálták "a meleg gént" az X nemi kromoszómán. Eredményeiket későbbi kutatások nem igazolták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!