Sára, Márió
2 °C
6 °C

A britek föld alá tolnák a szén-dioxidot

2005.06.19. 10:55
Nagy-Britannia támogatná az üvegházhatást okozó gázok föld alatti tárolására irányuló kutatásokat. Nem kizárt, hogy új exportpiacot hoznak ezzel létre, jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Malcolm Wicks brit energiaminiszter.
"Ha el kívánjuk érni a kitűzött becsvágyó célt, hogy 2050-ig az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 60 százalékkal csökkentjük, akkor most szükséges cselekedni és támogatni az új technológiákat" - jelentette ki Malcolm Wicks.

Mivel előre látható, hogy Kína és India a következő években az eddiginél több áramot termel majd szénerőművek alkalmazásával, Nagy-Britannia felkészül, hogy éllovasa lehessen a lehetséges új exportpiacnak. Ennek érdekében a brit kormány negyvenmillió fontot (tizenöt milliárd forintot) biztosít a szén-dioxid tárolásának kutatására.

Egy évtized múlva üzemkész

Ha a szén-dioxidot a föld alatt tárolnák, az erőművek kibocsátása akár 85 százalékkal is csökkenthető volna, jelentette ki a miniszter. A szén-dioxid mindenekelőtt a fosszilis eredetű tüzelőanyagok, így a szén, a kőolaj és a földgáz elégetésével szabadul fel.

Nagy-Britannia az elképzelések szerint a föld alá pumpálhatná a gázokat, és a tároláshoz kiürült olaj- és gázmezőket venne igénybe. Az ehhez szükséges eljárás egy évtizeden belül bevetésre kész lehet, jelentette ki Wicks.

Nem különösebben új az ötlet, hogy a szén-dioxidot a föld mélyében kellene tárolni, így csökkentve a légszennyezést. Hasonló eljáráson több ország kutatói dolgoznak.

Közös vállalások

Az ipari tevékenységgel a légkörbe kerülő gázok, így a szén-dioxid, a szén-monoxid, a metán és a nitrózus gázok az elfogadott elmélet szerint felelőssé tehetők az üvegházhatásért és a földi klímaváltozásért.

A kiotói jegyzőkönyvet aláíró országok arról egyeztek meg, hogy közös erőfeszítéseket tesznek az említett gázok kibocsátása ellen. Magyarország 6 százalékos csökkentést vállalt 2008-2012-re az 1990-es bázisévhez képest. Mint emlékezetes, a világ legnagyobb szennyezőjének számító USA a gazdaságára nézve hátrányosnak tartja, és ezért elveti a nemzetközi megállapodásban lefektetett elveket.