Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Tankoljon narancsot az autójába!

2007.03.16. 09:48
Az már 15 éves felfedezés, hogy a narancs húsa és héja bioetanollá változtatható. Eddig azonban csak az Egyesült Államokban foglalkoztak ezzel nagyüzemileg, most azonban a spanyolok is beszállnak az üzletbe. Évi négymillió tonna narancs hulladékából 550 ezer autónak elég bioetanol készülhet.

Azt, hogy a narancs húsa és héja bioetanollá változhat, ami magas értékű a gázolajhoz hasonló, csak környezetbarát energiaforrás, már 1992-ben felfedezte Karen Gorhman floridai kutató. Ennek hatására 2007-ben az USA-beli államban működő ültetvénye már évi 190 ezer liter bioetanolt termel. Mostanra már európai vetélytársa is akadt.

Évi félmillió autónak elég bioetanol Valenciából

A spanyolországi Valencia körzetében évi 4 millió tonna narancsot termelnek. A madridi kormány most az ökológiával összeegyeztethető új iparág létrehozását tervezi és egyben lehetőséget akar biztosítani a válságban lévő narancstermelésnek.

Jelenleg Valenciában 190 ezer hektáron termelik ezt a déli gyümölcsöt és a gyümölcslevet gyártó öt üzemben évi 240 ezer tonna narancshéj és hús keletkezik. Egy kialakulóban lévő új ültetvény megduplázza ezt a hulladékot, amelyet eddig állatélelmezésre használták.

A floridai tapasztalatok azt mutatják, hogy ebből a mennyiségből 37 500 000 liter bioetanolt lehetne nyerni, ami a spanyol fogyasztás 16 százalékát jelenti. Keverékként 550 ezer autót láthatna el anélkül, hogy motorjukat módosítani kellene.

A Fordot érdekli

A spanyol kormány már kötött egy szerződést a termelőkkel és a vállalatokkal is tárgyal erről a kérdésről. A Ford cég Spanyolországban működő leányvállalatát is érdekli a terv, annál is inkább, mert már vannak pozitív tapasztalatai. A Ford 2001-ben egy svéd konzorciummal együttműködve piacra dobott egy bioetanollal működő modellt, amelyből Svédországban 15 ezret adtak el.

Az északi ország, amely 2020-ig meg akarja szűntetni olajfüggőségét, ösztönzi a bioetanol használatát: létrehozott egy benzinkút-hálózatot, ahol a bioetanolt 40 százalékkal olcsóbban adják, mint a gázolajat, és bizonyos adómentességet is ad a használónak. Valencia is ezt a modellt szeretné megvalósítani. Bioetanol termelővé akar válni arra az időre, amikor elkezd fogyni az olaj a világban. Ez bekövetkezhet 10-15, de akár 6-7 év múlva is.